Es presenta respon.cat, iniciativa empresarial per al desenvolupament de la responsabilitat social a Catalunya
La iniciativa s'ha presentat com un projecte de país en un moment en què cal repensar com fer empresa en el segle XXI.
Es pretén esdevenir el centre de referència a Catalunya en gestió empresarial socialment responsable i un actor internacional de prestigi en la matèria.
Santacreu llança el repte de doblar en els propers quatre anys el nombre d'empreses que gestionen l'RSE
Davant de cent-cinquanta persones representants d'un centenar d'empreses, ha tingut lloc avui la presentació pública de respon.cat, una iniciativa empresarial que pretén implicar les empreses més compromeses amb la societat, amb l’objectiu de promoure un salt qualitatiu i quantitatiu de la gestió de la Responsabilitat Social (RSE) a Catalunya.
Josep Santacreu
Josep Santacreu, president del grup d'RSE de la Cambra de Barcelona, ha parlat en nom de les empreses promotores i ha destacat que avui es feia un pas molt rellevant per a l'RSE a Catalunya. Respon.cat vol aglutinar a totes les empreses que a Catalunya tenen un compromís significatiu en responsabilitat, i ha llançat el repte de doblar en els propers quatre anys el nombre d'empreses que gestionen l'RSE.
Ha posat de manifest que a tots els països més desenvolupats el compromís de les empreses envers la societat és una constant. A Catalunya tradicionalment hi ha hagut molta filantropia i actualment tenim empreses amb una gestió de l'RSE molt avançada, però cal fer un gran salt endavant perquè aquest enfocament de gestió ha de formar part del model de competitivitat i del que ha definit com la manera catalana de fer empresa.
Per Santacreu, que és conseller delegat de DKV Assegurances, una de les empreses que hi ha darrera la iniciativa, respon.cat ha de ser un referent per a les empreses catalanes en la gestió responsable alhora que un actor internacional de prestigi.
Ha detallat les quatre línies d'actuació previstes, de lideratge, destinada al nivell de direcció i orientada a fer un gran salt en la cultura empresarial; de capacitació, per tal de facilitar un desenvolupament tècnic; de foment, per tal que moltes més empreses i especialment pimes s'incorporin a la gestió de l'RSE; i finalment l'orientació al territori i el treball sectorial. Finalment, Santacreu ha destacat que respon.cat es dirigeix a totes les empreses compromeses, siguin grans multinacionals o pimes. Ha afirmat que ser responsable vol dir tenir capacitat de donar resposta i que respon.cat pretén ajudar a desenvolupar aquests valors i capacitats dins les empreses.
Josep Maria Lozano
Josep Maria Lozano, reconegut expert en RSE i professor d'ESADE, ha desenvolupat una ponència que ell mateix ha volgut titular "per què respon.cat és important?", remarcant que des de fa anys sempre s'ha manifestat a favor de l'existència d'un organisme de referència com el que aquest vol ser. Ha destacat que és fonamental que estigui liderat des de les empreses i considera que és un marc on aprendre els uns dels altres perquè en RSE, a diferència d'altres àmbits, es pot aprendre però no copiar.
Les expectatives de la societat envers les empreses han canviat i aquestes han de canviar la manera d'actuar i relacionar-se amb l'entorn, destacant que no és només un repte particular de cada empresa sinó col·lectiu ja que no hi ha empreses reeixides en països fracassats. Cal que desenvolupem una RSE estretament lligada al model de competitivitat que volem per al país.
Lozano s'ha mostrat crític amb el fet que hem generat un discurs d'RSE molt concebut per a les empreses cotitzades, i malgrat que moltes puguin haver fet coses interessantíssimes, caldria partir del model de les pimes i evitar extrapolar a aquestes el model de les grans.
El professor també s'ha referit al problema de la pèrdua de confiança, detallat amb alguns estudis, que mostren com la confiança en les empreses i encara més en els governs és més baix a l'estat espanyol que en altres països desenvolupats. Creu que cal modificar la percepció de la ciutadania sobre què és l'RSE ja que, més enllà del club dels convençuts de l'RSE, no s'entén. En aquest sentit, The Economist ho plantejà molt bé quan digué que parlem de bona gestió empresarial, alhora que si no associem l'RSE al dia a dia de l'empresa és que no s'ha entès.
Lozano ha marcat una clara frontera entre la filantropia i l'RSE, manifestant que l'RSE ha de crear valor tant per a la societat com per a l'empresa: si sols en crea per l'empresa seria cosmètica i si sols per a la societat seria filantropia. I davant la pregunta de quant costa l'RSE el que cal és preguntar-se quin és el cost de la irresponsabilitat.
Felip Puig, conseller d'Empresa i Ocupació
La cloenda de l'acte ha estat a càrrec del conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, que ha considerat que respon.cat ha de ser un espai de referència per a les empreses catalanes i alhora una manera de projectar-nos al món amb aquests valors.
Puig ha destacat que cal assumir una renovació ètica, i que en gran mesura som on som per haver bandejat aspectes fonamentals que tenen a veure amb l'ètica. D'altra banda, per a les empreses també ha de tenir un interès, més enllà del sentit de compromís desinteressat, ja que es tracta d'un intangible que legítimament acaba materialitzant-se per a l'empresa.
Per al conseller, cal que més empreses, multinacionals i pimes, facin aquest pas a gestionar més intensament l'RSE, com de fet moltes ja han fet des de fa anys, sovint sense fer gaire soroll. Fa temps que parlem de sostenibilitat i també de responsabilitat però ara ha arribat el moment de generalitzar-ho. Com a país ens calen empreses més compromeses i eficients i un projecte col·lectiu amb millors elements de governança. En aquest sentit, ha indicat que tots els agents han de prendre part en aquesta visió de responsabilitat en els afers col·lectius, ja que la fragilitat de la governança s'ha evidenciat i hem de dotar-nos d'elements de major solidesa.
El conseller ha finalitzat la seva intervenció, en la qual ha estat acompanyat de Xavier Gibert i Xavier López, secretari general i director general respectivament del seu Departament, encoratjant les empreses a posar l'RSE al servei d'un país millor.
Miquel Valls, president del Consell de Cambres
L'acte ha estat inaugurat pel president del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya, Miquel Valls, que ha posat de relleu la importància que té per a les Cambres liderar aquesta iniciativa i ser-ne el paraigua on empreses, i també altres organismes empresarials i socials puguin sumar per fer de l'RSE un referent. Per Valls, respon.cat és un projecte de país que vol donar resposta als reptes de les empreses davant la societat.
Valls també ha fet referència al sentit de continuïtat que aquesta iniciativa té respecte a programes de referència que s'han portat a terme des del Consell en els darrers anys, com RSE.Pime, tRanSparÈncia, o COGITA.
Respon.cat inicia els seus passos com un programa sota el paraigua del Consell, amb la intenció d'esdevenir un organisme. Es preveu agrupar una trentena d'empreses en aquesta primera fase per passar en els propers anys a aglutinar totes aquelles que tenen un compromís ferm en RSE.
Respon.cat participarà a la primera Jornada Anual de Responsabilitat Social Corporativa en l’àmbit de la Bellesa, organitzada per Beauty Cluster Barcelona i Corresponsables. La jornada tindrà lloc el el 18
L’empresa membre de Respon.cat Agbar llança l’informe de desenvolupament sostenible 2015. Respon.cat destaca aquesta mostra de transparència i millora continua que sintetitza les accions desenvolupades per l’organització en matèria de sostenibilitat
Descripció: Congrés amb seus a Barcelona, Bogotà, Mèxic i altres Organització: Voluntare i Fund. Hazloposible Implicació respon.cat: patrocini per a la seu de Barcelona i organització d’una sessió sobre VdE
Iniciativa empresarial per al desenvolupament de la responsabilitat social a Catalunya
“Tan de bo la filantropia arribi cada cop més lluny”
“Ara més que mai RESPON per una Responsabilitat Social oberta a tothom”
"La Responsabilitat Social és un dels valors i principis bàsics del nostre sistema de gestió. L’entenem com un eix transversal que implica tots els nivells de l’organització i se centra en l’aportació de valor pels nostres grups d’interès."
“El paper de l’empresa és el desenvolupament harmoniós de la societat. L’empresa ha de decidir anar més enllà del benefici econòmic i comprometre’s amb les tres potes del desenvolupament sostenible”
“Hem de ser valents per defensar el valor ètic de l’empresa”
“Educació, sensibilització i compromís ètic de les empreses”
“La empresa pasa a ser una entidad activa y colaborativa con la sociedad y el medio ambiente. Un tejido empresarial sostenible genera una producción similar y un consumidor consciente, dando prioridad a éstas a la hora de comprar”
“Com a empresaris és una gran sort ajudar una mica a crear un món de futur molt més just, sostenible i feliç”
“Hem d’entendre que la societat, cada cop menys, acceptarà una empresa que no sigui coherent i socialment responsable, i aquest ha de ser un dels motius per a les empreses que encara no hi creuen”
“Més capacitació i responsabilitat es pot captar i manifestar a l’empresa, i més si està ben gestionada”
“La responsabilitat empresarial comença per la responsabilitat i el compromís personal amb la societat i les persones que ens envolten”
“Responsabilitat Social permanent, 365 dies l’any”
“Després de la superació de la crisi empresarial, ara toca impulsar la Responsabilitat Social sense excuses”
“Ètica i filantropia”
“L’RSE no es limita a l’acció; també és un marc des d’on repensar la societat”
“Educació, sensibilització i compromís ètic de les empreses”
“Compromís per a tothom. Cal donar una mica. Simplement és el cal fer-ho. Compromés des de dalt fins a baix”
“L’RSE no es limita a l’acció; també és un marc des d’on repensar la societat”
“La responsabilitat empresarial comença per la responsabilitat i el compromís personal amb la societat i les persones que ens envolten”
“Gent i empreses amb valors, ètica i responsabilitat és futur”
“Com podem incidir des de Respon.cat en l’àmbit educatiu?”
“L’RSE no es limita a l’acció; també és un marc des d’on repensar la societat”
“Ha sido una jornada muy enriquecedora, de diálogo y cambio de impresiones, la esencia de la RSC”
“Compromís compartit per a la transformació social”
“Malgrat tot, estem al bon camí i queda molt per recórrer. Avancem!”
“Per poder avançar, tots hem de pensar en el conjunt de la població i el nostre entorn”
“Ser sostenibles i rendibles serà el que diferenciarà l’empresa del segle XXI”
“El benefici social ha d’estar en l’ADN de qualsevol empresa que es consideri saludable”
“Obrim mires! les empreses socialment responsables inspiren l’entorn proper i són el primer pas per canviar el món”
“Cal treballar per incrementar el nivell ètic de la classe empresarial. RSC, eina que condueix a tot un canvi organitzacional en benefici de persones i medi ambient”
“Tothom som coresponsables del que passa al nostre entorn i al món en general, hem de comunicar el que fem per donar exemple”