Article de Lozano a l’ARA: “Per què necessitem respon.cat”

Després de l'acte de presentació de la iniciativa respon.cat, on Josep Maria Lozano va fer una intervenció defensant la conveniència de disposar d'un organisme com aquest, avui l'expert en RSE i professor d'ESADE ha publicat un article titulat "Per què necessitem respon.cat" al diari ARA on abunda en aquests arguments.

L'article comença així:

No hi ha països exitosos amb empreses fracassades. I no hi ha empreses exitoses en països fracassats. Oblidar-ho pot portar a errors colossals. Perquè tenir visió d’empresa i visió de país no són línies paral·leles, sinó que interseccionen plenament. I això comporta tenir clares unes quantes coses que al nostre país no sempre ho han estat. Per exemple: que un bon teixit empresarial i una bona cultura empresarial no són el simple suport econòmic a un projecte de país, sinó que en formen part intrínsecament. O que les persones vivim en societats i no en mercats i, per tant, que és impossible fer viable una empresa sense atendre la viabilitat de les persones i del país on opera. O que de la mateixa manera que tota decisió econòmica té un impacte social, tota proposta social té un cost econòmic. Per això és important que el Consell de Cambres hagi llançat la iniciativa Respon.cat, orientada a promoure la responsabilitat social de les empreses (RSE).

Tot seguit aporta una visió crítica sobre la visió reduccionista de l'RSE, encara associada a filantropia, i sobre com s'hauria d'articular dins l'empresa:

Del que estem parlant no és d’algunes activitats o pràctiques empresarials, sinó del model d’empresa i de l’estratègia empresarial. En definitiva: no es tracta de tenir una estratègia de RSE, sinó de tenir la RSE inserida en l’estratègia. Altrament dit: parlar de RSE és parlar de quin és el model de competitivitat que volem per a les nostres empreses i el nostre país. No es tracta de la RSE per se sinó de configurar una competitivitat responsable i sostenible. Es tracta de com volem ser competitius. Estem parlant de bona gestió i de què entenem per bona gestió.

Lozano fa una crida a les empreses a canviar, per respondre a les expectatives de la societat, i a l'RSE a reorientar-se, per acollir de manera més nítida les pimes i empreses familiars:
Això no és ideologia. És simplement que les expectatives de la societat envers les empreses han canviat, i que la gent vol saber i espera d’elles coses que abans ni volia saber ni esperava. Els estudis d’opinió ho diuen: si no es modifiquen certes maneres d’operar, les empreses poden patir una crisi de confiança i de legitimitat que afecti també la seva viabilitat. El problema en aquest punt és que a Espanya el discurs sobre la RSE s’ha bastit sobre els problemes i els riscos de les empreses cotitzades, que han fet coses molt interessants, però no són totes les empreses. La RSE fins ara és un discurs esbiaixat vers les cotitzades, que no ha entès ni les pimes ni les familiars. El darrer Eurobaròmetre, per exemple, mostra que els ciutadans espanyols desconfien de la responsabilitat de les grans empreses, però consideren molt més responsables les pimes.
 
Acaba l'article amb una defensa de l'oportunitat de respon.cat,
Respon.cat és l’oportunitat d’impulsar un moviment de suport i desenvolupament de la RSE arrelat a Catalunya i en clau catalana. Que contribueixi a la nostra diferenciació com a país i a la de les nostres empreses. Donant suport a la millora de la qualitat de la nostra gestió empresarial i a la seva competitivitat responsable i sostenible. RSE no vol dir més legislació sinó millors empreses. [...] Respon.cat, doncs, és una oportunitat empresarial i de país. Perquè en RSE es pot aprendre però no copiar, i per a les empreses és la possibilitat de millorar qualitativament. I perquè la RSE encara no ha estat colonitzada pels estats, i en l’escenari internacional un país que aposti per la RSE pot guanyar reconeixement i diferenciació.

Accés a l'article sencer "Per què necessitem respon.cat" a l'ARA Premium

Anterior Es presenta respon.cat, iniciativa empresarial per al desenvolupament de la responsabilitat social a Catalunya
Següent Es presenta la iniciativa Respon.cat a Atenes davant els participants a COGITA

També et pot interessar

[Vídeos] Bones pràctiques de B Biosca, Konsac i TSR Territori Socialment Responsable

Tres empreses membres de Respon.cat mostren bones pràctiques en tres àrees clau de la gestió de la Responsabilitat Social. B Biosca, Konsac i TSR Territori Socialment Responsable mostren casos de bones

Respon.cat signa el Pacte per a la Reforma Horària

El Govern i 110 organitzacions i agents socials han signat el Pacte per a la Reforma Horària. Respon.cat manté un compromís amb la reforma horària convocant els actes, jornades i reunions

El proper Fòrum FemCAT se centrarà en l’atur juvenil

FemCAT, membre del Consell Social de Respon.cat, organitza la 9a edició del Fòrum FemCAT dedicat a l’atur juvenil La jornada tindrà lloc dimecres 16 de novembre i vol analitzar factors estructurals relacionats