Les empreses més compromeses elaboren un full de ruta perquè la Responsabilitat Social formi part de la ‘manera catalana de fer empresa’
Respon.cat engega amb les primeres 33 empreses i en tres anys pretén agrupar les 200 més compromeses
La iniciativa compta amb la participació d’empreses líders en l'RSE, amb la voluntat d’incloure tot tipus d’empresa
Més de la meitat dels membres són pimes i representen sectors molt diversos. També en formen part empreses públiques, cooperatives, fundacions
La primera assemblea de respon.cat marca l'inici de les activitats, que pretenen fer créixer i desenvolupar l'RSE
Ahir va tenir lloc la primera assemblea de respon.cat, la iniciativa empresarial per al desenvolupament de la responsabilitat social a Catalunya, amb la participació de les 33 empreses que en formen part. La reunió, celebrada a la Casa Llotja de Mar, va consensuar el full de ruta que ha de permetre fer un salt en l'RSE a Catalunya.
D'ençà que el 5 de febrer es va fer el llançament públic de la iniciativa, les altes s'han anat produint sense interrupció. Respon.cat ha nascut com un programa dins del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya, però d'aquí a començament de 2015 passarà a ser una associació d'empreses, moment en el qual s'espera que el nombre de membres ja s'hagi doblat, amb un horitzó a llarg termini de poder agrupar les cent o dues-centes empreses més compromeses amb la societat.
El factor sorpresa ha estat el gran interès de les empreses petites i mitjanes, ja que en altres països aquests organismes solen estan integrants majoritàriament per empreses grans i unes poques pimes, mentre que aquí la presència és molt més equilibrada. Aquest fet es valora com un gran sentit de compromís de les pimes catalanes, moltes de les quals tenen, més enllà de la dimensió, una cultura empresarial avançada i una orientació innovadora. També cal valorar en aquest sentit els programes que s'han portat a terme els darrers anys per a fomentar la gestió de l'RSE en les pimes, com l'RSE.Pime, tRanSparÈncia o, fa més temps, RSECoop.
A banda de la dimensió, també cal fer notar la diversitat entre les empreses membres ja que representen sectors molt diversos de l'economia catalana, i fins i tot en formen part empreses públiques, cooperatives i fundacions. El sector públic o el no lucratiu cada cop mostren més interès en la gestió de l'RSE, que consideren que no és propi sols de les empreses privades convencionals.
L'assemblea ha ratificat com a integrants del Grup Motor, l'òrgan executiu, Josep Santacreu (DKV), Josep Maria Lloreda (KH Lloreda), Xavier Carbonell (Mango), David Cos (Grup Clade), Ignasi Fainé (Agbar), Joan Pinyol (Psikered), Narcís Bosch (Consell de Cambres) i Josep Maria Canyelles (coordinador). Alhora es faran diferents grups de treball per a desenvolupar algunes de les línies de treball.
Algunes intervencions han demanat enfortir la capacitat de les empreses membres per compartir coneixement i bones pràctiques d'RSE, en una relació B2B que permeti aprofitar tot el saber fer i sensibilitat que hi ha a les empreses de respon.cat.
S'han aprovat les accions que desenvolupen el pla d'acció, que s'aniran donant a conèixer properament, i que preveuen seminaris tècnics per a innovar o desenvolupar nous enfocaments, fòrums directius que abordaran matèries com la responsabilitat fiscal o la reforma horària, o l'impuls d'espais de col·laboració entre empreses i societat, entre altres.
També es reconeixeran bones pràctiques empresarials en RSE, a partir de divulgar casos o d'un acte de reconeixement que vol mostrar a la societat l'esforç d'algunes empreses per desenvolupar el seu compromís cap a la societat. Moltes d'aquestes accions s'estan preparant amb aliances i acords amb altres agents. També alguna de caràcter formatiu, aprofitant que entre les empreses membres hi ha una universitat, la UOC, amb la qual es formalitzarà un conveni per a promoure un màster en RSE
De cara al 2015 s'està preparant un programa que permeti capacitar els directius de les pimes catalanes mitjançant un seguit de sessions en grups i amb suport, per donar continuïtat a programes de referència que s'han portat a terme des del Consell en els darrers anys, com RSE.Pime o tRanSparÈncia, que han estat referents tant internament com a nivell europeu i global. Algunes d'aquestes accions estan en conveni amb el Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya.
Properament s'activarà la pàgina web, però ara per ara es pot trobar respon.cat al LinkedIn i al Twitter.
En el marc del Seminari per un Territori Socialment Responsable que va tenir lloc el passat 8 de juny s’han enregistrat converses entre entitats i organitzacions que mostren com es treballa en el
Al 2015 va tenir lloc el programa RSE.Pime, amb la participació de 16 pimes. Les empreses interessades en futures edicions del programa poden sol·licitar informació En previsió d’una nova convocatòria, les
En la darrera Assemblea es va aprovar la incorporació de quatre noves organitzacions a formar part del Consell social de Respon.cat. Amb aquestes quatre noves incorporacions se suma un total
Iniciativa empresarial per al desenvolupament de la responsabilitat social a Catalunya
“La responsabilitat empresarial comença per la responsabilitat i el compromís personal amb la societat i les persones que ens envolten”
“Per poder avançar, tots hem de pensar en el conjunt de la població i el nostre entorn”
“Després de la superació de la crisi empresarial, ara toca impulsar la Responsabilitat Social sense excuses”
"La Responsabilitat Social és un dels valors i principis bàsics del nostre sistema de gestió. L’entenem com un eix transversal que implica tots els nivells de l’organització i se centra en l’aportació de valor pels nostres grups d’interès."
“Tan de bo la filantropia arribi cada cop més lluny”
“Ètica i filantropia”
“Tothom som coresponsables del que passa al nostre entorn i al món en general, hem de comunicar el que fem per donar exemple”
“Educació, sensibilització i compromís ètic de les empreses”
“Malgrat tot, estem al bon camí i queda molt per recórrer. Avancem!”
“Gent i empreses amb valors, ètica i responsabilitat és futur”
“Ha sido una jornada muy enriquecedora, de diálogo y cambio de impresiones, la esencia de la RSC”
“Educació, sensibilització i compromís ètic de les empreses”
“El benefici social ha d’estar en l’ADN de qualsevol empresa que es consideri saludable”
“Ara més que mai RESPON per una Responsabilitat Social oberta a tothom”
“Cal treballar per incrementar el nivell ètic de la classe empresarial. RSC, eina que condueix a tot un canvi organitzacional en benefici de persones i medi ambient”
“Més capacitació i responsabilitat es pot captar i manifestar a l’empresa, i més si està ben gestionada”
“El paper de l’empresa és el desenvolupament harmoniós de la societat. L’empresa ha de decidir anar més enllà del benefici econòmic i comprometre’s amb les tres potes del desenvolupament sostenible”
“L’RSE no es limita a l’acció; també és un marc des d’on repensar la societat”
“Com podem incidir des de Respon.cat en l’àmbit educatiu?”
“Obrim mires! les empreses socialment responsables inspiren l’entorn proper i són el primer pas per canviar el món”
“Responsabilitat Social permanent, 365 dies l’any”
“L’RSE no es limita a l’acció; també és un marc des d’on repensar la societat”
“L’RSE no es limita a l’acció; també és un marc des d’on repensar la societat”
“Com a empresaris és una gran sort ajudar una mica a crear un món de futur molt més just, sostenible i feliç”
“Hem de ser valents per defensar el valor ètic de l’empresa”
“La responsabilitat empresarial comença per la responsabilitat i el compromís personal amb la societat i les persones que ens envolten”
“Compromís per a tothom. Cal donar una mica. Simplement és el cal fer-ho. Compromés des de dalt fins a baix”
“Compromís compartit per a la transformació social”
“Ser sostenibles i rendibles serà el que diferenciarà l’empresa del segle XXI”
“La empresa pasa a ser una entidad activa y colaborativa con la sociedad y el medio ambiente. Un tejido empresarial sostenible genera una producción similar y un consumidor consciente, dando prioridad a éstas a la hora de comprar”
“Hem d’entendre que la societat, cada cop menys, acceptarà una empresa que no sigui coherent i socialment responsable, i aquest ha de ser un dels motius per a les empreses que encara no hi creuen”