#ODS Objectiu 8: Fomentar el creixement econòmic i l’ocupació inclusius i sostenibles, i el treball decent per a tothom

ODS_Objectius_Desenvolupament_Sostenible_Respon.cat_SDG_Icons_quadrat_CAT“Fomentar el creixement econòmic i l'ocupació inclusius i sostenibles, i el treball decent per a tothom” és el vuitè dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) aprovats per Nacions Unides per al període 2015-2030

ODS_Objectius_Desenvolupament_Sostenible_Respon.cat_SDG_Icons_CAT-01-08

Aproximadament la meitat de la població mundial encara viu amb l'equivalent a uns 2 dòlars dels Estats Units diaris, i en molts llocs el fet de tenir una feina no garanteix la capacitat per escapar de la pobresa. Aquest progrés lent i desigual ens obliga a repensar i redissenyar les nostres polítiques econòmiques i socials destinades a l'eradicació de la pobresa.

La contínua falta d'oportunitats de treball decent, la insuficient inversió i el baix consum produeixen una erosió del contracte social bàsic subjacent en les societats democràtiques: el dret de tothom a compartir el progrés. La creació de llocs de treball de qualitat seguirà constituint un gran desafiament per a gairebé totes les economies més enllà del 2015.

Per aconseguir el desenvolupament econòmic sostenible, les societats hauran de crear les condicions necessàries perquè les persones accedeixin a llocs de treball de qualitat, estimulant l'economia sense fer malbé el medi ambient. També hi haurà d'haver oportunitats laborals per a tota la població en edat de treballar, amb condicions de treball decents.

Dades i xifres

 • La desocupació mundial va augmentar de 170 milions el 2007 a gairebé 202 milions el 2012, dels quals al voltant de 75 milions són dones i homes joves.
 • A prop de 2,2 mil milions de persones viuen per sota del llindar de la pobresa amb menys de 2$ dels EUA i només serà possible eradicar la pobresa a través de llocs de treball estables i ben remunerats.
 • Es necessiten 470 milions de llocs de treball a nivell mundial per a les persones que s'incorporaran al mercat laboral entre 2016 i 2030.

Metes de l'objectiu 8

 1. Mantenir el creixement econòmic per càpita de conformitat amb les circumstàncies nacionals i, en particular, un creixement del producte intern brut d'almenys un 7% anual en els països menys avançats
 2. Aconseguir nivells més elevats de productivitat econòmica mitjançant la diversificació, la modernització tecnològica i la innovació, entre altres coses centrant l'atenció en sectors de més valor afegit i ús intensiu de mà d'obra
 3. Promoure polítiques orientades al desenvolupament que donin suport a les activitats productives, la creació d'ocupació decent, l'emprenedoria, la creativitat i la innovació, i encoratjar l'oficialització i el creixement de les microempreses i les petites i mitjanes empreses, entre altres coses mitjançant l'accés a serveis financers
 4. Millorar progressivament, per al 2030, la producció i el consum eficients dels recursos mundials i procurar desvincular el creixement econòmic de la degradació del medi ambient, de conformitat amb el marc decennal de programes sobre modalitats sostenibles de consum i producció, començant pels països desenvolupats
 5. Per al 2030, aconseguir l'ocupació plena i productiva i garantir un treball decent per a tots els homes i dones, inclosos els joves i les persones amb discapacitat, i la igualtat de remuneració per treball d'igual valor
 6. Per al 2020, reduir substancialment la proporció de joves que no estan empleats i no cursen estudis ni reben capacitació
 7. Adoptar mesures immediates i eficaces per eradicar el treball forçós, posar fi a les formes modernes d'esclavitud i el tràfic d'éssers humans i assegurar la prohibició i eliminació de les pitjors formes de treball infantil, inclosos el reclutament i la utilització de nens soldats, i , com a molt tard el 2025, posar fi al treball infantil en totes les seves formes
 8. Protegir els drets laborals i promoure un entorn de treball segur i protegit per a tots els treballadors, inclosos els treballadors migrants, en particular les dones migrants i les persones amb ocupacions precàries
 9. Per al 2030, elaborar i posar en pràctica polítiques encaminades a promoure un turisme sostenible que creï llocs de treball i promogui la cultura i els productes locals
 10. Enfortir la capacitat de les institucions financeres nacionals per encoratjar i ampliar l'accés als serveis bancaris, financers i d'assegurances per a tothom
 • Augmentar el suport a l'Ajuda per al Comerç per als països en desenvolupament, en particular els països menys avançats, fins i tot en el context del Marc Integrat Millorat d'Assistència Tècnica Relacionada amb el Comerç per als Països Menys Avançats
 • Per al 2020, desenvolupar i posar en marxa una estratègia mundial per a l'ocupació dels joves i aplicar el Pacte Mundial per a l'Ocupació de l'Organització Internacional del Treball

Enllaços

Anterior Respon.cat presentat a Argentina
Següent #ODS Objectiu 9: Construir infraestructures resilients, promoure la industrialització sostenible i fomentar la innovació

També et pot interessar

Vídeos de las organizaciones ganadoras de los Premios Respon.cat 2017

Aquí pueden ver los vídeos de las empresas ganadoras de los Premios Respon.cat 2017 Los vídeos se han presentado en el Acto de entrega de Premios Respon.cat 2017 en que

Ètica a tres bandes

Dia: 4 d’octubre de 9.30-11.30h Lloc: Espai Provença. Estació de Provença d’FGC. Carrer del Rosselló, 219 (cantonada amb carrer de Balmes). 08008 Barcelona. Pots inscriure’t des d’aquest enllaç El 4 d’octubre a

Entrevista a Joan Piñol: Per cada euro invertit en programes de salut, hi ha un retorn mínim per a l’empresa del doble

  Amb motiu del Dia Mundial de la Salut, Respon.cat ha elaborat un monogràfic sobre salut i empresa on podem llegir l’entrevista a Joan Piñol, director general de la Fundación