Càpsula de coneixement sobre el compromís amb la comunitat (dimarts 12 de 14 a 16,30h)

Compromis_Comunitat_Focus_Respon.catAquest proper dimarts tindrà lloc una nova càpsula de coneixement com les que Respon.cat ja va oferir l'any passat. En aquesta ocasió el tema estarà centrat en el compromís de les empreses amb la comunitat i la generació d'aliances, amb la participació de:

  • Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat: presentació de la iniciativa Focus de l'RSE a Catalunya i els ODS
  • Enric Madrigal, consultor d'organitzacions i promotor d'Entre2móns: articular les relacions entre empreses i organitzacions no lucratives
  • Núria Paricio, exdirectora de la Fundació TotRaval: un exemple de barri socialment responsable

Aquesta sessió forma part d'un cicle de cinc càpsules de coneixement, que tindran lloc els dimarts 12 de juliol, 13 de setembre18 d’octubre8 de novembre29 de novembre, coincidint amb les sessions matinals del programa RSE.Pime. Aquestes sessions de tarda són obertes al públic en general, amb una limitació d'assistència segons capacitat.
Respecte a l'any passat cal fer notar dos canvis. En primer lloc la selecció dels continguts, ja que enguany s'han elegit els diferents temes que formen part dels Focus de la Responsabilitat Social a Catalunya. Per altra banda, també cal fer notar el canvi en l'horari, ja que Respon.cat ha fet una opció per adequar el seu funcionament als criteris de la reforma horària. Per això, la sessió començarà a les dues de la tarda, cosa que permetrà acabar a dos quarts de cinc.
Les properes càpsules de coneixement es faran en aquest mateix horari, si bé la ubicació pot canviar, i s'hi abordaran els altres focus de l'RSE que es van seleccionar.
Focus: Compromís amb la comunitat i aliances
El discurs de l'RSE sempre emfatitza la necessitat que les empreses facin l'esforç de comprensió de les societats on operen, s'adaptin als contextos locals a partir de principis i valors universals, i tractin de donar suport al seu desenvolupament comunitari.
Per mitjà del diàleg amb grups d'interès poden comprendre les inquietuds de la societat i descobrir les millors pràctiques, i travar les aliances i marcs de col·laboració. Una societat civil vertebrada i un ric teixit associatiu són punt de partida imprescindible per a articular el compromís de les empreses amb la societat. La gestió de la diversitat és un aspecte central de l'RSE, i en conseqüència el respecte a les diferents identitats.
Entre els continguts que es poden incloure en aquest focus, es destaquen les aliances entre empreses i organitzacions ciutadanes i la sensibilitat respecte a la identitat i valors de la societat on l'empresa opera. També es va incorporar dins aquest focus el foment d'un territori socialment responsable, que incorpora els aspectes anteriors i va més enllà en el sentit de reforçar la capacitat de comprendre i atendre els reptes de la comunitat i col·laborar activament a fer dels valors de l'RSE un actiu compartit i un atribut del propi territori.
Focus: Compromís amb la comunitat i aliances

  • Generar aliances i col·laborar amb el teixit associatiu
  • Identitat i valors: cultura, llengua, valors cívics i democràtics, participació...
  • Territori socialment responsable

El paper de les empreses a l'hora d'operar en societats amb identitats diferenciades és una matèria rellevant en RSE, ja que més enllà del compliment normatiu, una empresa ha de saber valorar la rellevància que tenen aquestes identitats tant en termes de respecte a la diversitat com tenint en compte les expectatives i inquietuds de les comunitats on l'empresa opera.
Catalunya té una societat civil desenvolupada i rica en organitzacions diverses, de manera que l'RSE ha de poder construir aliances amb aquesta societat vertebrada, generar mecanismes de col·laboració amb el teixit associatiu i les entitats no lucratives en particular, respectant el model institucional, associatiu i de voluntariat existent, i fer de les empreses un agent més en la construcció d'un territori socialment responsable.

ODS relacionats
Durant la sessió també s'abordaran els Objectius de Desenvolupament Sostenible relacionats amb aquest Focus:
ODS_Objectius_Desenvolupament_Sostenible_Respon.cat_SDG_Icons_CAT-01-04ODS_Objectius_Desenvolupament_Sostenible_Respon.cat_SDG_Icons_CAT-01-11ODS_Objectius_Desenvolupament_Sostenible_Respon.cat_SDG_Icons_CAT-01-16

Informació:

Anterior [ARTICLE] Es presenta públicament el reconeixement a la Reforma horària dins els Premis Respon.cat
Següent Presentació Anuari 2015: es preveu que la Reforma horària entri en vigor el setembre 2017

També et pot interessar

Es presenta la iniciativa Respon.cat a Atenes davant els participants a COGITA

Ahir dimecres es va presentar la iniciativa Respon.cat a Atenes (Grècia) en una jornada del projecte europeu COGITA, davant dels tretze territoris participants. La iniciativa catalana respon.cat és en aquest

Cada euro invertit en programes de promoció de la salut en el treball genera un retorn de la inversió en absentisme i en costos de malaltia

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental, la Fundació Salud y Persona i DKV Assegurances han presentat la Guia del benestar emocional a les organitzacions.

DATA PER RESERVAR: Dilluns 15 de desembre tindrà lloc l’acte de Respon.cat de reconeixement de pimes amb RSE

El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, presidirà l’acte, que tindrà lloc a la Llotja de Mar L’esdeveniment servirà per reconèixer algunes pimes i microempreses i per llançar iniciatives de