Ivàlua, el consorci format per la Generalitat, la Diputació de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra, ha elaborat l'informe Estimació de la pobresa energètica a Catalunya per encàrrec del departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda.
Segons aquest informe, les llars encapçalades per una dona, on viu almenys una persona de més de 65 anys, on hi ha un sol adult de referència i almenys un menor, i on els ingressos provenen no pas d'un salari, sinó d'una prestació d'atur, de pensions o d'algun altre subsidi són les més afectades per la pobresa energètica. Però l’estudi adverteix, també, que hi ha llars amb adults ocupats que tampoc poden pagar les factures de la llum i el gas, que serien els anomenats “treballadors pobres”.
La radiografia indica que com a mínim 325.021 llars catalanes (11% del total) són víctimes de pobresa energètica. Per cobrir aquestes necessitats, es calcula que caldrien 16,3 milions d'euros l'any. L'estudi precisa que el càlcul està fet per a tot l'any, no només per a l'època de fred, i s'ha de tenir en compte que hi ha diverses administracions implicades en la lluita contra la precarietat energètica, des del govern fins als ens locals, i també s'hi han involucrat algunes empreses.
Una de les característiques de l'informe és que analitza la incidència de la pobresa energètica amb un nou indicador que vol aportar més objectivitat i precisió i no haver de dependre de les enquestes de condicions de vida. L'indicador tradicional per mesurar-la estableix que es pot parlar de vulnerabilitat energètica quan la despesa en energia supera el 10% de la renda disponible de la llar. El perill d'aquest sistema és que es pot acabar adscrivint a una situació de pobresa energètica una llar amb ingressos alts i molta despesa en llum, gas i aigua pel fet de tenir, per exemple, una piscina climatitzada. Hi ha un segon indicador, creat a la Gran Bretanya, segons el qual existeix pobresa energètica quan el cost del subministrament és molt alt i la renda familiar, molt baixa.
Amb l'indicador d'Ivàlua, es busca més precisió per detectar quines llars tenen realment una despesa energètica alta per necessitat –segurament, com a conseqüència de les males condicions de l'habitatge– i, a més, després de pagar les factures de la llum i el gas, tenen ingressos baixos que les situen per sota del llindar de pobresa. Això seria pobresa energètica. Una de les intencions és diferenciar “ser pobre” de “viure en situació de pobresa energètica” per poder aplicar polítiques públiques adequades en cada cas.
L'informe d'Ivàlua xifra en 325.021 (l'11%) les llars en situació de pobresa energètica. Amb l'indicador del 10% de renda disponible, serien 551.550 (18,7%), mentre que amb l'indicador que combina costos energètics i rendes baixes, n'hi hauria 397.289 (13,5% del total).
Apropa Cultura és una iniciativa que treballa per acostar la cultura als col·lectius més vulnerables de la societat El 2014 Respon.cat va publicar un recull de bones pràctiques d’RSE d’Apropa Cultura. Accés a la publicació.
En el marc del Seminari per uns Territoris Socialment Responsables que va tenir lloc el passat 8 de juny s’han enregistrat converses entre entitats i organitzacions que mostren com es treballa en el
Respon.cat convida empreses a participar en el Pitching solidari del Marketplace El Marketplace tindrà lloc dilluns 20 d’octubre al CC El Born, amb l’objectiu de facilitar un espai on voluntaris,
Iniciativa empresarial per al desenvolupament de la responsabilitat social a Catalunya
“La responsabilitat empresarial comença per la responsabilitat i el compromís personal amb la societat i les persones que ens envolten”
“La empresa pasa a ser una entidad activa y colaborativa con la sociedad y el medio ambiente. Un tejido empresarial sostenible genera una producción similar y un consumidor consciente, dando prioridad a éstas a la hora de comprar”
“Gent i empreses amb valors, ètica i responsabilitat és futur”
“Més capacitació i responsabilitat es pot captar i manifestar a l’empresa, i més si està ben gestionada”
“Ara més que mai RESPON per una Responsabilitat Social oberta a tothom”
“Educació, sensibilització i compromís ètic de les empreses”
“Com a empresaris és una gran sort ajudar una mica a crear un món de futur molt més just, sostenible i feliç”
“Responsabilitat Social permanent, 365 dies l’any”
“L’RSE no es limita a l’acció; també és un marc des d’on repensar la societat”
“El paper de l’empresa és el desenvolupament harmoniós de la societat. L’empresa ha de decidir anar més enllà del benefici econòmic i comprometre’s amb les tres potes del desenvolupament sostenible”
“Tothom som coresponsables del que passa al nostre entorn i al món en general, hem de comunicar el que fem per donar exemple”
“Per poder avançar, tots hem de pensar en el conjunt de la població i el nostre entorn”
“Com podem incidir des de Respon.cat en l’àmbit educatiu?”
“El benefici social ha d’estar en l’ADN de qualsevol empresa que es consideri saludable”
“Educació, sensibilització i compromís ètic de les empreses”
“Tan de bo la filantropia arribi cada cop més lluny”
“Obrim mires! les empreses socialment responsables inspiren l’entorn proper i són el primer pas per canviar el món”
"La Responsabilitat Social és un dels valors i principis bàsics del nostre sistema de gestió. L’entenem com un eix transversal que implica tots els nivells de l’organització i se centra en l’aportació de valor pels nostres grups d’interès."
“Compromís compartit per a la transformació social”
“L’RSE no es limita a l’acció; també és un marc des d’on repensar la societat”
“La responsabilitat empresarial comença per la responsabilitat i el compromís personal amb la societat i les persones que ens envolten”
“Després de la superació de la crisi empresarial, ara toca impulsar la Responsabilitat Social sense excuses”
“Hem d’entendre que la societat, cada cop menys, acceptarà una empresa que no sigui coherent i socialment responsable, i aquest ha de ser un dels motius per a les empreses que encara no hi creuen”
“Hem de ser valents per defensar el valor ètic de l’empresa”
“Ha sido una jornada muy enriquecedora, de diálogo y cambio de impresiones, la esencia de la RSC”
“Ser sostenibles i rendibles serà el que diferenciarà l’empresa del segle XXI”
“Malgrat tot, estem al bon camí i queda molt per recórrer. Avancem!”
“L’RSE no es limita a l’acció; també és un marc des d’on repensar la societat”
“Ètica i filantropia”
“Compromís per a tothom. Cal donar una mica. Simplement és el cal fer-ho. Compromés des de dalt fins a baix”
“Cal treballar per incrementar el nivell ètic de la classe empresarial. RSC, eina que condueix a tot un canvi organitzacional en benefici de persones i medi ambient”