[Article #TSR] Reflexions sobre Territori Socialment Responsable

 

TSR_capçalera_blog_Respon.cat

Núria Nuria_Paricio_BarcelonaObertaParicio

Directora de Barcelona Oberta. He estat directora i patrona fundadora de la Fundació Tot Raval i entre altres projectes, vaig ser la impulsora del TSR del Raval

 

 

Què és per a mi un TSR?

Un Territori Socialment Responsable (TSR) és aquell que té un únic objectiu que és millorar la qualitat de vida dels seus habitants.

Quan  parlem de TSR, sabem que hi ha molts models, sectorials, mediambientals, socioeconòmics, etc. Però per a mi, i amb la experiència del Raval,  el TSR és quelcom que  es defineix per la voluntat de tots els agents de tenir una única mirada, posar el barri i la seva gent al centre, veure i analitzar les necessitats, les potencialitats i treballar plegats per solucionar-les.

En un barri, en un territori, en una ciutat, hi ha molts agents que hi participen, agents socials, econòmics, culturals, veïns i veïnes, organitzacions, administracions, etc. Ens imaginem a tots pensant plegats què pot fer cadascun per millorar el barri, el territori, la ciutat?  I si, a més, imaginem que la millor manera de fer-lo és sumar?

És possible que els comerciants s’impliquin en l'educació dels joves?

És possible que els centres culturals facin plegats un projecte amb les escoles i els instituts?

És possible que els agents econòmics, hotels, restaurants, etc. s’impliquin en la contractació del joves del barri, en la cessió d’espais a les entitats o en el suport als avis?

És possible que els comerciants i els veïns sumin per fer un projecte de llums de Nadal diferenciat que aporti tots els valors, veïnatge, ocupació, sostenibilitat, memòria històrica, etc..?

I que tot això es faci amb una  única mirada?, no com a projectesúnics, sinó de forma pensada i transversal?

Tot això és possible i més!!! Tot això és el que fem al Raval i el que podríem fer a qualsevol territori, o a la ciutat.

Per a mi el TSR és la millor manera de participar en la construcció d’un nou model d'intervenció que treballi des de la suma per la millora del territori, no és RSC no és RSE, és una forma de viure i entendre que tots som agents de canvi.

-

 

Barcelona Oberta és una organització que aplega 12 eixos comercials del cente ciutat amb l'objectiu de treballar plegats per garantir l'equilbri comercial (comerç local versus comerç clonic) i diversificar els beneficis del turisme a altres barris de Barcelona.

Som una entitat jove, vam néixer fa tres anys i estem desenvolupant la nostra estratègia d'RSE, en aquests moments traballem per garantir l'inserció de les persones amb dificultats d'accés al món laboral i per la sostenibilitat de le empreses en temes d'energies renovables. La voluntat és aplicar en un futur tots el paràmetres necessaris per treballar els TSR.

 

TSR+10Algunes persones i organitzacions participants al Seminari TSR+10, que tindrà lloc el 8 de juny a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, han volgut compartir amb els altres participants i de manera oberta a totes les persones interessades en l’RSE i en el desenvolupament de Territoris Socialment Responsables, una reflexió sintètica sobre el seu punt de vista, sobre alguna acció que porten a terme, sobre alguna proposta… Aquest espai d’aportacions està obert a altres organitzacions que, encara que no participin al Seminari, vulguin contribuir a publicar alguna reflexió vinculada de manera molt sintètica.

TSR_agrupats_Respon.cat

Anterior [Article #TSR] M’agradaria explicar-vos el perquè d’aquest viatge vers el compromís social …
Següent Respon.cat aborda com fer de Catalunya un país socialment responsable. Inscripció oberta

També et pot interessar

Catalunya Futur Verd. Cicle de tres jornades de debat i reflexió

Un compromís vintcentista per a una nova territorialitat, cap a un nou model de desenvolupament basat en l’eficiència ambiental, una estratègia de país per fer compatible la vocació global amb

L’Associació Alba organitza la II Trobada d’empreses de l’Urgell i la Segarra: L’RSE, una oportunitat per a les empreses?

  Enfoc, el servei de formació i d’inserció de l’Associació Alba empresa membre de Respon.cat, organitza la II Trobada d’empreses de l’Urgell i la Segarra: L’RSE, una oportunitat per a

Col·loqui “Inquietuds del DIRSE”

Una vintena de directors i directores d’RSE comparteixen inquietuds i reptes de futur en el Col·loqui “Inquietuds del DIRSE” organitzat per DIRSE i Respon.cat El col·loqui, presidit per Antoni Ballabriga