50 representants d’empreses i organitzacions comparteixen reptes per avançar cap a l’empresa saludable

  • Aquest matí ha tingut lloc a ESCI-UPF la jornada “Empresa saludable, empresa responsable” amb la participació d’unes 50 persones representants d’empreses i organitzacions.
  • Aquesta jornada respon a la voluntat d’identificar conjuntament reptes i necessitats de les empreses saludables com a element clau de la Responsabilitat Social.

 

 

La jornada és una iniciativa del grup de treball sobre Empresa saludable d’empreses membres de Respon.cat que treballa des de fa dos anys per dissenyar eines i espais d’utilitat per a les empreses que vulguin avançar en aquesta estratègia.
El concepte d’empresa saludable s’està configurant com un element fonamental en la gestió responsable de totes les empreses de tot el món i de qualsevol sector.

A la jornada d’aquest matí hem reflexionat sobre la visió transversal i estratègica de l’empresa saludable, per entendre perquè hem d’avançar cap a l’empresa feliç.

En aquesta línia, a la inauguració de la jornada, Mercè Mullor (vicepresidenta de Respon.cat i consellera delegada del Grup Mullor Facility Services) ha posat de manifest que “ser saludable és la única manera de ser una empresa responsable” i que només les empreses que es preocupin per cuidar aquestes qüestions podran créixer i seguir existint.

A continuació, David Tomás, cofundador i CEO de Cyberclick, ha compartit el seu plantejament sobre les pràctiques que ens poden portar cap a l’empresa feliç. “Perquè una empresa sigui una empresa feliç necessitem definir els valors que caracteritzen la nostra cultura i aconseguir que aquests valors siguin vius, presents en el dia a dia” ha afirmat.

 

Tomàs ha exposat alguna de les característiques que ajuden a incorporar aquest plantejament com, per exemple, partir d’un marc de confiança total amb les persones que formen part de l’organització, generar espais per compartir, passar-s’ho bé i celebrar o parlar de felicitat. “Hem de mesurar la felicitat i posar-la al centre de les nostres empreses” ha recomanat a les persones participants.

Després de la conferència inaugural, els membres del grup de treball sobre Empresa saludable de Respon.cat han exposat la definició que aquest grup proposa, així com els àmbits que consideren claus per incorporar bones pràctiques en la gestió:

  • Ester Benach (Fundació Claror) ha compartit la definició d’empresa saludable com aquella que promou i protegeix la salut, la seguretat i el benestar de les persones amb qui interactua, amb un compromís explícit i d’una manera estructurada i continuada: els equips interns i els proveïdors, així com les seves famílies, la clientela i entorn proper.
  • Anna Fornt (Grup Papelmatic) ha detallat les pràctiques que es poden implementar en l’àmbit de l’ambient físic de treball.
  • Joan Pinyol (Fundación Salud y Persona) ha exposat la importància de cuidar l’ambient psicosocial, com a factor preventiu de les empreses.
  • Socorro Salguero (Airpharm) ha proposat algunes mesures de gestió del temps en el marc de les organitzacions saludables i Antoni Iruela (EBA Vallcarca) ha exposat algunes bones pràctiques portades a terme a la seva empresa.
  • Antoni Iruela (EBA Vallcarca) també ens ha parlat també de la importància de la promoció dels hàbits de vida saludables, complementat per Frank Siering (DKV) que ha compartit bones pràctiques concretes en aquest àmbit.
  • Ester Benach (Fundació Claror) ha aprofundit en la responsabilitat de les empreses saludables envers la salut de la clientela i la salut pública en general i Anna Fornt (Grup Papelmatic) ha compartit també les seves pràctiques en la matèria.
  • Per últim, Frank Siering (DKV) ha donat algunes pautes per a la definició d’una estratègia que ens permeti planificar i avançar en el camí proposat.

Després d’aquestes intervencions, s’ha convidat les persones participants a identificar els àmbits en els quals poden aportar pràctiques de referència i en els que volen compartir espais de treball per millorar. Partint d’aquesta identificació dialogada de necessitats i prioritats s’organitzaran sessions de treball específiques durant l’any 2019.

Per últim, Nekane Navarro (Respon.cat) ha compartit amb els assistents informació sobre l’eina d’autodiagnòstic elaborada per Respon.cat per identificar l’estat de desenvolupament de pràctiques d’empresa saludable, així com els principals resultats de la prova pilot d’aquesta eina realitzada.

Aquesta jornada s’emmarca en el projecte Focus de l’RSE a Catalunya promogut per Respon.cat i que proposa l’agenda local de l’RSE (identificant els temes prioritaris, com ara empresa saludable) i que suposa una adaptació a la realitat catalana de l’agenda global proposada pels Objectius de Desenvolupament SostenibleINSCRIU-TE AQUÍ!  

Fotos de la jornada

 

Anterior [Article] Dia Universal de la Infància: l’educació és una gran oportunitat per millorar la vida de les persones
Següent Respon.cat reconeixerà Cristóbal Colón, president de La Fageda, per la seva trajectòria en RSE el proper 27 de novembre a Girona

També et pot interessar

La desigualtat, el risc més gran, per Daniel Ortiz

Daniel Ortiz, membre de la Junta directiva de Respon.cat i director de Relacions Institucionals i Comunica­ció de l’Institut Cerdà, reflexiona sobre l’informe Oxfam que posa de manifest l’extraordinari nivell de desigualtat assolit

La reforma horària

Article de Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat, publicat al diari econòmic Expansión (20-07-15) abordant el repte social i empresarial de la reforma horària. L’article se suma a la Setmana

Càpsula de coneixement sobre “Economia circular”

Dimarts 10 d’octubre de 14 a 16.30 h Palau Macaya (Passeig de Sant Joan, Barcelona) Cal inscripció prèvia. Es demana puntualitat         El proper 10 d’octubre tindrà