Es presenta Respon.cat a Reus

  • Ahir va tenir lloc la jornada Respon.cat a Reus, a la Cambra de Comerç de Reus, amb el títol “Economia social i desenvolupament sostenible”.
  • Després de presentar la iniciativa Respon.cat, Josep Maria Canyelles va abordar el sentit empresarial de la Responsabilitat Social i els reptes de sostenibilitat, i l’oportunitat de desenvolupar territoris socialment responsables.
Josep Maria Canyelles, Joan Josep Sardà, Xavier Vilà i Juan Martínez de Marañón van intervenir a l'acte de presentació de Respon.cat a Reus

Josep Maria Canyelles, Joan Josep Sardà, Xavier Vila i Juan Martínez de Marañón van intervenir a l'acte de presentació de Respon.cat a Reus

Josep Maria Canyelles, expert en RSE i coordinador de la Respon.cat, va convidar les empreses presents a interessar-se per Respon.cat, ja sigui per a esdevenir-ne membres o per participar a les seves activitats. Respon.cat pretén aglutinar les empreses compromeses amb l'RSE a Catalunya, ja siguin grans o pimes. De fet, tot just després d'haver-se posat en marxa, ja hi ha 34 empreses integrant la iniciativa, de les quals la meitat són empreses grans i la meitat pimes.

Respon.cat ha establert quatre grans línies de treball. La de lideratge, perquè l'RSE requereix un abordatge directiu amb voluntat d'enriquir la cultura corporativa i l'estratègia amb els valors de l'RSE. La de formació i capacitació, perquè l'RSE necessita unes eines, una capacitació tècnica, i innovar en el seu desenvolupament. En aquest sentit, Canyelles va explicar que s'havien posat en marxa algunes iniciatives com ara el Màster en RSC en conveni amb la UOC. La tercera línia fa referència al foment de l'RSE, agafant el relleu de programes pioners que van ser impulsats en el seu moment des del Consell de Cambres, i que facilitaran que moltes pimes puguin trobar espais d'aprenentatge i desenvolupament de la seva RSE. Finalment, la quarta línia fa referència al foment de territoris socialment responsables.

Canyelles va aportar la definició de territori socialment responsables que es consensuà l'any 2007, amb l'elaboració del manifest per uns TSR. Es considera un territori que tendeix a la sostenibilitat afrontant proactivament els seus reptes econòmics, socials i ambientals, per mitjà de les estratègies col·laboratives i el compromís multilateral, amb solucions eficients que creïn valor per a totes les parts, gestionant els propis actius tangibles i intangibles i alineant-los vers una Visió sostenible del territori.

Per tal de mostrar el sentit empresarial de l'RSE, Canyelles va aportar unes reflexions a partir de casos, posant l'èmfasi en les pimes per a mostrar que per a gestionar l'RSE no importa la dimensió de l'empresa. El que sí que cal és una actitud, un estil directiu, uns compromisos ètics, i alhora una capacitat de gestionar per a desenvolupar unes bones pràctiques.

L'acte fou presentat per Joan Josep Sardà, secretari general de la Cambra de Comerç de Reus. També van intervenir a l'acte, Xavier Vila Purtí, DEA del Doctorat en Planificació territorial i desenvolupament local (UB) i Juan Martínez de Marañón, llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses (UAH), que van presentar què és l’economia social i el desenvolupament sostenible.

El públic, integrat bàsicament per directius d’empreses i també gestors públics, va tenir l'oportunitat d'aportar opinions i intercanviar punts de vista.

Aquest acte ha estat organitzat per mitjà del conveni entre el Consell de Cambres de Comerç de Catalunya i el Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, per a donar a conèixer la iniciativa Respon.cat i fomentar els territoris socialment responsables.

Departament d'Empresa i Ocupació. Generalitat de Catalunya
Departament d’Empresa i Ocupació. Generalitat de Catalunya
Consell General de Cambres de Catalunya
Consell General de Cambres de Catalunya

Us podria interessar també

Els enginyers voluntaris: fer possible l’impossible

SingularNet, empresa membre de Respon.cat, està col·laborant amb el Servei de Voluntariat de Comissió d’Acció Social del Col·legi d’Enginyers Industrials Per a valorar la tasca realitzada i marcar les línies de futures

Les Cambres de Comerç catalanes impulsen la Plataforma Solidària COVID19 Community

Les Cambres de Comerç catalanes impulsen la Plataforma Solidària Covid19 Community amb l’objectiu d’ajudar a la coordinació d’ofertes i demandes de tot tipus de material solidari arreu de Catalunya. Covid19 Community és

Forética mostrarà les millors iniciatives empresarials en transformació tecnològica responsable i ocupabilitat jove

Sota el marc de “Futur del treball”, la nova campanya del projecte europeu Enterprise 2020, liderat per Forética a Espanya, comptarà amb el suport d’IBM, ManpowerGroup, Reale Seguros i Vodafone,