Amb les aliances tothom hi guanya! #ODS17

  • Càritas Diocesana de Barcelona, Grup Alba i Obra Social Sant Joan de Deu, empreses membres de Respon.cat, han participat en el programa de Formació en RSE de Respon.cat parlant sobre aliances i maneres de relacionar-se amb altres organitzacions en clau d’RSE.
  • El Programa de Formació en RSE està concebut per capacitar a partir de tallers fets per altres empreses membres, cosa que aporta valor d’aprenentatge compartit.

El passat dijous 15 de febrer en la setena sessió de Formació en RSE de Respon.cat vam treballar les aliances estratègiques entre entitats del Tercer sector i les empreses. Vam comptar amb la col·laboració de tres professionals de primera divisió per explicar-nos com ha de ser la relació entre una empresa i una entitat per poder generar impacte social per a tots les actors involucrats: Ferran Casamitjana, adjunt a Comunicació i RRII de Càritas Barcelona; Maite Trepat, directora gerent del Grup Alba i Tatiana Villaseca, responsable d’Aliances Corporatives de l’Obra Social Sant Joan de Déu i a més alumni de la primera edició d’aquest curs. Per tancar amb nota vam comptar també amb la participació de la Clara Rabat que està fent el programa aquest any i que va explicar el programa de Voluntariat de la Fundació GAES.

Com és la relació  entre organitzacions i empreses en clau de Responsabilitat Social

Ferran Casamitjana va explicar el seu programa d’Empreses amb cor. Aquest programa ajuda persones dintre del món empresarial i empreses a implicar-se a millorar l’empleabilitat i les capacitats de persones amb dificultat d’integració. Casamitjana va destacar que la pandèmia ha portat a Càritas persones que mai abans s’havien vist en aquesta necessitat. Amb aquesta realitat es constata que el creixement de la bretxa de la desigualtat i que les empreses poden implicar-se en revertir aquesta situació. Des de Càritas es mesura la tangibilitat i la col·laboració perquè les empreses puguin tenir clar el gran impacte que genera les seves intervencions.

Tatiana Vilaseca va parlar dels diferents programes que a St. Joan de Deu Solidari posen en marxa per sensibilitzar i apropar la realitat al món social. Activitats com la Magic Line o la Vertical Montserrat son alguns d’aquests exemples. Vilaseca ha mostrat la importància i la força de la col·laboració entre entitats. Com les aliances generen una gran quantitat d’oportunitats que es tradueixen en impacte social real.

Maite Trepat va parlar de la importància de treballar en xarxa amb empreses, subratllant el paper de l’administració pública, sobretot en àmbits locals. Trepat va presentar el model d’autogestió del Grup Alba que segueix la proposta de les organitzacions TEAL explicades a la sessió anterior d’aquesta formació.

Per últim, Clara Rabat va parlar de la col·laboració entre empreses i entitats des del punt de vista empresarial. La Fundació GAES porta a terme una labor de voluntariat a través de la Fundació Vicente Ferrer i la casa del Tibet així com els seus programes d’atenció de salud auditiva a nens que venen d’acollida durant l’estiu. Rabat va explicar que en tots els seus projectes incorporen la variable de la salut auditiva ja que aquesta és la gran fortalessa i expertise de l’orgaització.

Per acabar es va realitzar un debat entre entitats i ponents sobre quina és la millor manera de realitzar aliances perque siguin efectives i tothom guany.


Respon.cat organitza anualment el Programa de formació en RSE que té per objectiu capacitar les persones que dirigeixen o gestionen l’RSE aportant-los els coneixements i metodologia necessària per millorar l’exercici de la funció DiRSE.
La metodologia del programa també pretén generar un espai d’intercanvi entre les persones participants, de manera que es puguin intercanviar i analitzar bones pràctiques i es desenvolupin maneres innovadores d’abordar els reptes.

Podeu demanar més informació a formació@respon.cat

Entrades relacionades:

Anterior Mercadona accelerarà la seva estratègia per reduir el plàstic amb una inversió de més de 140M d'euros
Següent Les àrees financeres proposen fer unes càpsules formatives per abordar l’RSE en el seu àmbit

També et pot interessar

Forética presenta els principis empresarials per a una transformació tecnològica centrada en els persones

Respon. cat se suma al recolzament del projecte Jobs2030 impulsat per Forética que pretén motivar els programes de Responsabilitat Social de les empreses. Respon.cat considera el projecte Jobs2030 especialment rellevant

Tarannà Viatges amb Sentit participa en un programa de voluntariat amb les “Cuinetes de Sants”

Tarannà Viatges amb Sentit, empresa membre de Respon.cat, participa en un voluntariat corporatiu que permet viure una gran experiència a les persones treballadores alhora aporta valor social a la comunitat.

Oberta la convocatòria dels Premis EMAS Catalunya 2018

Fins al 20 de setembre de 2018 està obert el període de presentació de candidatures als Premis EMAS Catalunya 2018. Els premis s’adrecen a organitzacions EMAS que tinguin com a