[Article] L’avantguarda de la responsabilitat social: la reforma horària, per Fabian Mohedano

CartellSetmanaHoraris

  • La Reforma Horària es recull en el Focus Desenvolupament del capital humà dels Focus de l'RSE a Catalunya.
    • Respon.cat manté un compromís amb la reforma horària convocant els actes, jornades i reunions que organitza segons els criteris recollits en la iniciativa.

L’avantguarda de la responsabilitat social: la reforma horària

La reforma horària té en les organitzacions, tant públiques com privades, el seu principal accelerador. L’horari labFabian_mohedanooral marca el ritme de vida i l’estructura d´ús del temps de la majoria de persones i per tant són les responsables de la qualitat de vida i la salut de la ciutadania. En primer lloc, de la lliure disposició de temps de les persones. Un temps lliure que no sempre passa pel concepte tradicional de conciliació (cura d’infants o de gent gran), sinó que ha de tenir una perspectiva més àmplia: disposar de temps per fer esport, per estudiar, per llegir, per associar-se, per no fer absolutament res, etc. En segon lloc, no es pot oblidar que, en la mesura que els treballadors passen la major part del dia a les organitzacions, aquestes també són responsables d’altres aspectes clau per a la salut de les persones, com ara el temps dels àpats.

La proposta de la reforma horària a les organitzacions, per tant, es basa en dos pilars bàsics: alliberar temps per alguna cosa més que treballar i facilitar uns hàbits més saludables per a les persones treballadores.

Com podem d’aconseguir més temps dins el temps, tal com pregonava la campanya de la Generalitat de Catalunya? Com semblar-nos a la resta de persones treballadores arreu del món, que segueixen l’horari anomenat ‘nine to five’? Contràriament al que moltes persones pensen, no es tracta de començar molt més d’hora la jornada, sinó de compactar-la i ser més productiu. Donar la possibilitat de dinar en menys temps (trenta o quaranta-cinc minuts) facilita l’avançament en l’horari de sortida, el que no sembla gaire complicat. La qüestió de la productivitat, per contra, és un aspecte més difícil d’abordar, ja que moltes de les empreses a Catalunya encara funcionen amb una cultura presencialista que dificulta la direcció per objectius o la flexibilitat horària pactada i altres lladres del temps com les reunions o la comunicació interna. En qualsevol cas, la reforma horària lidera una corrent d’opinió per tal de modernitzar les organitzacions al nostre país i fer-les més eficients i productives, un aspecte que, de ben segur, ha de cridar l’interès dels empresaris.

D’altra banda, les organitzacions juguen un paper crucial en el canvi dels hàbits de les persones treballadores, quant a promoure uns temps dels àpats més saludables. Els especialistes en bioritmes, dietistes, etc. recomanen esmorzar de bon matí i dinar més d’hora del que aquí estem habituats (cap al voltant de les 13h). Amb aquest avançament en els horaris dels àpats a la feina es pot aconseguir que, un cop fora, s’avanci l’hora de sopar i, de retruc, també l’hora d’anar a dormir. Aquests nous hàbits comportarien més hores i més qualitat de son i evitarien problemes associats amb el fet de sopar tard, com l’obesitat, la diabetis, etc.

I de quines eines es disposen com a palanques de canvi? L’Acord d’impuls laboral de la reforma horària. 10 objectius per a la negociació col·lectivaés un document, signat el setembre del 2016, per CCOO i UGT, d’una banda, i Foment del Treball, FEPIME i PIMEC, per l’altre, en el marc del Consell de Relacions Laborals de Catalunya, que busca la salut de les persones treballadores per tal de respectar els ritmes circadiaris quant al temps d’activitat, àpats i descansos. Aquest acord és l’eina de la qual disposa el teixit productiu per a millorar la gestió del temps a les empreses en la cerca d’huns horaris més saludables per a les persones treballadores.

A més a més de l’Acord, el Govern ha recollit aportacions tant de la ciutadania com dels principals actors del teixit productiu (amb un procés participatiu i un procés de concertació de Taules quadrangulars), que es veuran reflectits en el Pacte per a la Reforma Horària que se signarà, previsiblement, aquest estiu. Fruit d’aquest document s’engegaran diferents campanyes de sensibilització, guies de suport, formació, etc. per a accelerar el canvi. D’entrada, busquem 500 bones pràctiques d’aquí a finals d’any en base a tots els propòsits de la reforma horària que es recullen a l’Inventari Reforma Horària.

Els beneficis d’una eventual reforma en els horaris a les empreses són globals i repercuteixen no només en la salut i la qualitat de vida de les persones treballadores, sinó en els resultats de les organitzacions: equips de treball més motivats, millor clima laboral, augment de la productivitat i de la Qualitat, descens dels accidents laborals, etc. Les empreses, en el marc del seu marc de compromisos i actuacions de responsabilitat social, han de tenir en compte que la reforma horària és una necessitat per entrar de ple en el segle XXI, ser més competitives i posar-se a l’alçada de les organitzacions d’arreu del món.

 

Fabian Mohedano és promotor de la Reforma Horària i diputat al Parlament de Catalunya.

 

 

Us podria interessar també

Forética presenta 50 solucions empresarials al repte del Futur del Treball

Respon.cat col·labora amb Forètica en la iniciativa “Entrepise 2020” amb la voluntat de sumar esforços en l’assoliment de l’Agenda 2020, en aquest cas abordant el repte del Futur del Treball.

81 Jornada Corresponsables. La dimensió ambiental de l’RSE

Corresponsables celebra la 81a Jornada, dedicada a la dimensió ambiental de la responsanilitat social. L’acte compta amb el recolzament de Gas Natural Fenosa i tindrà lloc a l’Auditori de Gas

Màster universitari en Responsabilitat Social Corporativa online a la UOC

La Universitat Oberta de Catalunya ha llançat el primer màster oficial que es fa a Catalunya sobre Responsabilitat Social Corporativa.  Es farà en català i en castellà, i el fet