[Article #TSR] Reflexions sobre Territori Socialment Responsable

 

TSR_capçalera_blog_Respon.cat

Núria Nuria_Paricio_BarcelonaObertaParicio

Directora de Barcelona Oberta. He estat directora i patrona fundadora de la Fundació Tot Raval i entre altres projectes, vaig ser la impulsora del TSR del Raval

 

 

Què és per a mi un TSR?

Un Territori Socialment Responsable (TSR) és aquell que té un únic objectiu que és millorar la qualitat de vida dels seus habitants.

Quan  parlem de TSR, sabem que hi ha molts models, sectorials, mediambientals, socioeconòmics, etc. Però per a mi, i amb la experiència del Raval,  el TSR és quelcom que  es defineix per la voluntat de tots els agents de tenir una única mirada, posar el barri i la seva gent al centre, veure i analitzar les necessitats, les potencialitats i treballar plegats per solucionar-les.

En un barri, en un territori, en una ciutat, hi ha molts agents que hi participen, agents socials, econòmics, culturals, veïns i veïnes, organitzacions, administracions, etc. Ens imaginem a tots pensant plegats què pot fer cadascun per millorar el barri, el territori, la ciutat?  I si, a més, imaginem que la millor manera de fer-lo és sumar?

És possible que els comerciants s’impliquin en l'educació dels joves?

És possible que els centres culturals facin plegats un projecte amb les escoles i els instituts?

És possible que els agents econòmics, hotels, restaurants, etc. s’impliquin en la contractació del joves del barri, en la cessió d’espais a les entitats o en el suport als avis?

És possible que els comerciants i els veïns sumin per fer un projecte de llums de Nadal diferenciat que aporti tots els valors, veïnatge, ocupació, sostenibilitat, memòria històrica, etc..?

I que tot això es faci amb una  única mirada?, no com a projectesúnics, sinó de forma pensada i transversal?

Tot això és possible i més!!! Tot això és el que fem al Raval i el que podríem fer a qualsevol territori, o a la ciutat.

Per a mi el TSR és la millor manera de participar en la construcció d’un nou model d'intervenció que treballi des de la suma per la millora del territori, no és RSC no és RSE, és una forma de viure i entendre que tots som agents de canvi.

-

 

Barcelona Oberta és una organització que aplega 12 eixos comercials del cente ciutat amb l'objectiu de treballar plegats per garantir l'equilbri comercial (comerç local versus comerç clonic) i diversificar els beneficis del turisme a altres barris de Barcelona.

Som una entitat jove, vam néixer fa tres anys i estem desenvolupant la nostra estratègia d'RSE, en aquests moments traballem per garantir l'inserció de les persones amb dificultats d'accés al món laboral i per la sostenibilitat de le empreses en temes d'energies renovables. La voluntat és aplicar en un futur tots el paràmetres necessaris per treballar els TSR.

 

TSR+10Algunes persones i organitzacions participants al Seminari TSR+10, que tindrà lloc el 8 de juny a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, han volgut compartir amb els altres participants i de manera oberta a totes les persones interessades en l’RSE i en el desenvolupament de Territoris Socialment Responsables, una reflexió sintètica sobre el seu punt de vista, sobre alguna acció que porten a terme, sobre alguna proposta… Aquest espai d’aportacions està obert a altres organitzacions que, encara que no participin al Seminari, vulguin contribuir a publicar alguna reflexió vinculada de manera molt sintètica.

TSR_agrupats_Respon.cat

Us podria interessar també

El sector de la discapacitat s’uneix per reclamar ajudes que protegeixin els llocs de treball de les persones que representen

Les patronals DINCAT, FECETC, CETIP i FEACEM Catalunya presenten a les administracions catalanes un acord de propostes conjunt per garantir els llocs de treball de les persones amb discapacitat. Mantenir

Vector5 | excel·lència i sostenibilitat, memòries i càlcul de l’impacte

La transparència és un valor fonamental en la gestió responsable amb l’exercici de rendir comptes com el seu element principal. No podem considerar una organització responsable i transparent si els

Reconeixement als Objectius de Desenvolupament Sostenible durant l’acte de lliurament de Premis Respon.cat 2016

Durant l’acte de lliurament de Premis Respon.cat 2016 es va fer un reconeixement dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible aprovats per Nacions Unides per al període 2015-2030 Aquest reconeixement s’ha fet amb