Bones pràctiques i recursos en matèria de Reforma Horària
Amb motiu de la 5a edició de la Setmana dels Horaris, Respon.cat publica un monogràfic amb recull de bones pràctiques, recursos i articles i reflexions de persones referents en aquesta matèria.
Els premis Respon.cat reconeixement de bones pràctiques empresarials sobre la reforma horària,un aspecte que va més enllà de la conciliació de la vida laboral ja que parteix d’una iniciativa més àmplia orientada a adaptar la cultura empresarial i social en aquesta matèria.
BONES PRÀCTIQUES
Parlament de Catalunya
El Parlament de Catalunya sempre ha estat amatent a la incorporació en la seva normativa interna de mesures afavoridores de la conciliació de la vida laboral i familiar. L’any 2015 quedà adherit al pla pilot, com a agent exemplificador de la reforma horària, la qual cosa el portà a adoptar una primera mesura i a modificar els horaris de les comissions i els plens. A més, s’han incorporat a la normativa mecanismes de compensació i una participar metodologia de flexibilització horària de la jornada. El resultat de l’aplicació d’aquestes mesures permet una distribució flexible de la jornada, per part de les persones treballadores, generalment en còmput i recuperació diari, que suposa l’adequació quasi personalitzada de l’horari de treball, amb una tendència a la compactació horària, sempre d’acord amb l’assumpció de les responsabilitats i atribucions, i en compliment de la jornada laboral establerta.
Fundació Joia
La Fundació Joia adopta l’horari europeu, una mesura implantada a l’equip humà, que aporta una millora substancial en relació a la conciliació de la vida familiar i laboral, que alhora permet continuar amb la mateixa qualitat i temps d’atenció a les persones usuàries. L’horari europeu és de 8h a 13h i de 14h a 17h.
Addicionalment, totes les persones professionals amb conveni de centres sociosanitaris i de salut mental tenen 30 minuts de flexibilitat horària en l’entrada i la sortida, així com també disposen d’una bossa d’hores per assumptes propis. També disposen d’una bossa d’hores les persones amb majors de 12 anys a càrrec, i les persones amb pares i mares majors de 75 anys que requereixen cura mèdica.
Finalment, la jornada s’organitza de forma que totes les persones professionals amb conveni de centres sociosanitaris i de salut mental tinguin una tarda o matí lliure a la setmana.
EAP Dreta de l’Eixample
L’EAP Dreta de l’Eixample va presentar les seves bones pràctiques de conciliació de la vida laboral i familiar a l’edició de 2017 del BIZ Barcelona. Vegeu-ne aquí el vídeo:
RECURSOS
La Setmana dels Horaris
La iniciativa ciutadana Reforma Horària -formada per un grup divers de persones expertes unides per l’objectiu comú d’impulsar una transformació positiva en la societat a través d’un canvi d’horaris- proposa un Programa per a la Setmana dels Horaris, orientat a fomentar el diàleg i la reflexió sobre la necessitat de generar un consens social i polític ampli, que permeti presentar estratègies concretes de reforma horària.
Aquesta és la cinquena edició de la Setmana dels Horaris. És un esdeveniment que s’emmarca en les accions que impulsa la Iniciativa per la Reforma Horària i que compta amb el suport institucional de la Generalitat de Catalunya, a través de l’Acord de Govern del 18 de març de 2014.
El grup Claror gestionem instal·lacions esportives a Barcelona, Sant Joan Despí, Llinars del Vallès i Taradell. A través de la promoció de l’activitat física i els hàbits de vida saludable,
Iniciativa empresarial per al desenvolupament de la responsabilitat social a Catalunya
Cercador
Propers esdeveniments
EMPRESES MEMBRES
“Compromís per a tothom. Cal donar una mica. Simplement és el cal fer-ho. Compromís des de dalt fins a baix”
“Educació, sensibilització i compromís ètic de les empreses”
“Fer bé la feina i fer el bé amb la feina que desenvolupem”
“Tan de bo la filantropia arribi cada cop més lluny”
“El benefici social ha d’estar en l’ADN de qualsevol empresa que es consideri saludable”
“Formar, investigar i transferir coneixement per transformar les persones, les organitzacions i la societat cap a la responsabilitat social i la sostenibilitat”
“Malgrat tot, estem al bon camí i queda molt per recórrer. Avancem!”
“L’RSE no es limita a l’acció; també és un marc des d’on repensar la societat”
“El paper de l’empresa és el desenvolupament harmoniós de la societat. L’empresa ha de decidir anar més enllà del benefici econòmic i comprometre’s amb les tres potes del desenvolupament sostenible”
“Cal treballar per incrementar el nivell ètic de la classe empresarial. RSC, eina que condueix a tot un canvi organitzacional en benefici de persones i medi ambient”
"Una part del pensament trascendent en la gestió empresarial"
“La nostra organització ha de ser una part harmoniosa d'un sistema més ampli: un món que podem contribuir a fer millor a través de les persones i el medi ambient”
“La empresa pasa a ser una entidad activa y colaborativa con la sociedad y el medio ambiente. Un tejido empresarial sostenible genera una producción similar y un consumidor consciente, dando prioridad a éstas a la hora de comprar”
“Que el progrés econòmic vagi acompanyat de progrés social i equilibri territorial”
“Ha sido una jornada muy enriquecedora, de diálogo y cambio de impresiones, la esencia de la RSC”
“Compromís compartit per a la transformació social”
“La responsabilitat empresarial comença per la responsabilitat i el compromís personal amb la societat i les persones que ens envolten”
“L’RSE no es limita a l’acció, també és un marc des d’on repensar la societat”
“Ètica i filantropia”
“Hem d’entendre que la societat, cada cop menys, acceptarà una empresa que no sigui coherent i socialment responsable, i aquest ha de ser un dels motius per a les empreses que encara no hi creuen”
“Més capacitació i responsabilitat es pot captar i manifestar a l’empresa, i més si està ben gestionada”
“L'RSC és el nostre ADN”
“Ara més que mai RESPON per una Responsabilitat Social oberta a tothom”
“Després de la superació de la crisi empresarial, ara toca impulsar la Responsabilitat Social sense excuses”
“Responsabilitat Social permanent, 365 dies l’any”
“La majoria de marques no importen a la gent. No poden continuar basant la competitivitat en eines tradidicionals. Ja no n'hi ha prou de dir el que fan, han de fer el que diuen i convertir l'RSE en un valor competitiu i eix transformador”
“Com podem incidir des de Respon.cat en l’àmbit educatiu?”
“Gent i empreses amb valors, ètica i responsabilitat és futur”
"La Responsabilitat Social és un dels valors i principis bàsics del nostre sistema de gestió. L’entenem com un eix transversal que implica tots els nivells de l’organització i se centra en l’aportació de valor pels nostres grups d’interès."
“Educació, sensibilització i compromís ètic de les empreses”
“Tothom som corresponsables del que passa al nostre entorn i al món en general, hem de comunicar el que fem per donar exemple”
Ser socialment responsable no és una qualitat, és una obligació.
“Una part de l'ADN de l’empresa i un compromís amb la societat”
“És la manera d'entendre el paper de l'empresa dins la societat, que determina els seus objectius, accions i estratègia”