Cafès Novell aposta per l’economia circular amb l’ecodisseny

Cafès Novell aposta per l’economia circular amb l’ecodisseny

  • Les set vides de l'economia circular: La meta és ser més eficient en l'ús de recursos i generar menys residus.
  • L'ecodisseny és una de les opcions que es proposa des de l'economia circular, cafès Novell el treballa en les càpsules per tal que generin residu zero.

La roda del que es coneix com a economia circular ja ha començat a girar. Així ho va afirmar un grup d'experts reunits en una jornada del Col·legi d'Economistes de Catalunya. Aquest nou model econòmic busca treure el màxim rendiment possible als recursos disponibles i reduir al mínim la generació de residus.

En aprofitar més els recursos i minimitzar els residus, les empreses milloren els seus resultats econòmics i s'aconsegueixen impactes ambientals i socials positius. S'estima en 630.000 milions d'euros l'estalvi potencial anual en els països de la UE gràcies a polítiques sostenibles en la gestió de residus. Ana García, presidenta de la Comissió d'Economia i Sostenibilitat del Col·legi d'Economistes, apunta un altre avantatge: "Aprofitar les oportunitats de l'economia circular pot contribuir a reduir al voltant d'un 70% les emissions de CO2 per a l'any 2030"

IMPACTE

Fins 890.000 milions d'euros, l'estalvi que podria aportar fins a 2025 l'economia circular

Cada vegada són més els casos d'empreses que han integrat aquest nou model econòmic en la seva estratègia: "A Catalunya hi ha unes 400 companyies que ofereixen solucions d'economia circular, amb un volum de negoci de 11.000 milions d'euros, equivalents al 2% del PIB català ", assenyala Maite Ardèvol, coordinadora d'Economia Circular de l'Agència per la Competitivitat de l'Empresa (Acció).

No hi ha una única via per passar de l'actual model econòmic lineal, basat en el sol ús, en circular. L'Observatori d'Economia Circular descriu set possibles opcions. La primera és l'ecodisseny: productes o serveis que es dissenyen amb criteris de sostenibilitat ambiental amb l'objectiu d'allargar la seva vida útil i facilitar el seu reciclatge o reutilització. Un exemple el trobem en les càpsules de cafè de la signatura Novell que, a diferència de les de la competència, són compostables.

Des dels motors dels avions fins als pneumàtics dels camions es pot aplicar l'economia circular
Una altra gran tendència és la servitizació, un procés que consisteix a "passar de vendre un producte a vendre un servei", explica Ardèvol. "Cada vegada trobem més exemples, des dels motors dels avions fins als pneumàtics dels camions o els serveis de bugaderia", especifica la portaveu d'Acció. "Ja no es tracta de produir per vendre, sinó de treure el màxim profit del producte", afegeix Ana García.

La tercera opció és el reciclatge: processar productes, components o materials d'un sol ús o bé usats per a ser utilitzats en un producte, component o material futur. Zicla ha fet del reciclatge el seu model de negoci. L'empresa es dedica al disseny, desenvolupament i fabricació de productes per a les ciutats, des de jardineres fins separadors per carrils bici, a partir de residus generats per les pròpies ciutats.

MILLORA

En treure més profit dels recursos i minimitzar residus, l'empresa millora resultats

Una altra opció és sumar-se al carro del consum sostenible, amb l'elecció de productes i serveis de menor impacte ambiental i responsables socialment. Els aliments i les begudes procedents de la producció agrària ecològica són un clar exemple.

L'ecoinnovació és la cinquena opció, entesa com el desenvolupament i l'aplicació de nous productes i processos que incorporin la sostenibilitat i redueixin l'impacte sobre el medi ambient. Ana García explica el cas d'Arpe, una firma catalana que amb les seves tovalloles de microfibra ha aconseguit allargar la vida del producte així com importants estalvis d'aigua, energia i detergent en els rentats.

La minimització d'envasos, la millora en el disseny i la recollida selectiva són elements importants en l'economia circular que impulsa la UE

La sisena opció consisteix a allargar la vida útil dels productes, ja sigui reacondicionándolos, reparant-los, reutilitzant-ho remanufacturándolos. Un negoci a l'alça en aquesta línia és el dels telèfons mòbils recondicionats.

Finalment, la setena opció és la simbiosi industrial, estratègies empresarials que busquen millorar l'eficiència en l'ús dels recursos aprofitant les sinergies entre les empreses d'una mateixa zona, com pot ser un polígon industrial. Aquest últim és el cas de Bufaelvent, a Manresa, un polígon considerat un exemple de seguir en matèria d'economia circular.

Font: www.lavanguardia.com

Us podria interessar també

III Cicle formatiu de responsabilitat social: Els ODS i la cadena de subministrament”.

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible han estat a l’epicentre de les quatre sessions del III Cicle formatiu de responsabilitat social previstes entre maig i novembre de 2017 El proper 16

Respon.cat ha organitzat una sessió sobre la transposició de la Directiva europea de transparència

La transposició de la directiva europea de transparència afecta de manera important el marc normatiu de l’RSE, ja que entre altres matèries regularà l’obligatorietat d’aportar informació no financera per part

Bones pràctiques i recursos en matèria de Reforma Horària

Amb motiu de la 5a edició de la Setmana dels Horaris, Respon.cat publica un monogràfic amb recull de bones pràctiques, recursos i articles i reflexions de persones referents en aquesta matèria.