Contra el malbaratament alimentari: Menjar samarità

ODS_Objectius_Desenvolupament_Sostenible_Respon.cat_SDG_Icons_CAT-01-02
Cohesio_Social_Focus_Respon.cat

 

[Article] Menjar samarità

de Carina Farreras
La paradoxa que es dóna en els nostres temps és la següent: persones que passen gana d’una banda; menjar que es llença, de l’altra. Quan passa el camió de les escombra­ries per recollir els desaprofitaments que ha deixat l’escola, els alumnes han arribat ja a casa. Un de cada quatre viu en llars pobres, amb pares preocupats perquè no saben si aconseguiran menjar per a aquesta –i cada– nit. Amb les escombraries escolars se’n va el sobrant del dinar que no ha estat consumit aquell dia. Pasta, ver­dura, llegum, pollastre, carn, peix... etcètera. Racions d’aliments cuinats, saborosos, nutritius, equilibrats, reaprofitables a un cost energètic mínim per l’usuari final.
Totes les escoles cuinen per sobre del que acaben menjant els seus comensals: per si una safata cau, per si hi ha més repeticions, per si s’hi apunta algun professor no previst inesperadament, per si ve inspecció... Resultaria temerari donar un xifra de l’excedent global a les escoles de Catalunya. Aquesta xifra depèn de variables com l’eficiència de la cuina o la mida del menjador. S’estima que a petites escoles d’un centenar d’alumnes podrien quedar per consumir entre dues i cinc ra­cions diàries de mitjana. Si el centre augmenta a 200 nens, podria arribar a 5 o 7 racions. En escoles que tenen més d’un miler de nens estaríem parlant de 30 o 40 ra­cions al dia. Es tracta de mitjanes, i en alguns centres l’excedent és més gran que en d’altres. Hi cal afegir els testimonis, les mostres obligatòries que exigeix la inspecció per fer anàlisi. Però no hi ha dades generals sobre les escoles, i com que no n’hi ha, no existeixen, i resulta difícil actuar sobre el que no existeix.[llegir més]
Font: www.lavanguardia.com

Us podria interessar també

La implementació de la reforma horària contribueix a ser més feliços com a ciutadans i ser més productius com a país

Aquest matí s’ha celebrat la jornada “El teixit productiu davant la reforma horària”, organitzada per la Iniciativa per a la reforma horària (RH)Suara cooperativa i Fundació Joia, que van formar part de

MartiDerm facilita productes d’utilitat amb donació gratuïta i posa a disposició informació i assessorament sobre hàbits saludables

MartiDerm aplica mesures especials de manera gratuïta i solidària en aquests monents de crisi per contribuir a frenar i ha gestionar millor la crisi del coronavirus. L’organització ha focalitzat aquesta contribució

[Microvídeo] Gràcies a Gas Natural Fenosa per fer possible Respon.cat

Gràcies a Gas Natural Fenosa per fer possible Respon.cat, juntament amb les altres 36 empreses membres que en formen part. Microvídeo a càrrec d’Antonio Fuertes, responsable de reputació i sostenibilitat