[Entrevista] Xavi Bria: l’important són les expectatives i que l’equip de professionals conegui el significat del compromís social

Recull d'entrevistes realitzades a empreses membres de Respon.cat en el el marc de col·laboració amb Corresponsables, media partner especialitzat en RSE i empresa membre de l’Associació.
Aquestes entrevistes mostren algunes bones pràctiques en matèria de Responsabilitat Social d’empreses compromeses amb la gestió responsable com a element competitiu i amb visió de futur.
Tot el material ha estat publicat en un especial de Corresponsables on es posa el focus en l’objectiu comú d’aquestes organitzacions de contribuir a fer un món millor i promoure la consciència ciutadana i organitzacional des d’un plantejament empresarial.

XAVI BRIA FERRÉ, metge de família i encarregat de la Responsabilitat Social de Muralles Salut SLP 

Com està apostant per la gestió socialment responsable la vostra organització? Ens podeu explicar breument l'evolució fins l'actualitat?

L'aposta és ferma, ja que ha passat a formar part del nostre Pla Estratègic empresarial. Vam començar fa 2 anys amb la nostra participació en el programa RSE.Pime i des de llavors hem avançat força. La constitució d'un grup de treball específic per a l’RSC amb professionals de diferents categories ens ha permès identificar i prioritzar les expectatives dels professionals de centre i ara estem en la fase d'implementació amb el suport de la Direcció.

Podeu especificar algunes bones pràctiques o iniciatives concretes que esteu desenvolupant i quins són els seus objectius?

Els objectius sempre han estat els mateixos des del principi: crear cultura de Responsabilitat Social, i caminar cap a la consecució dels objectius de Desenvolupament Sostenible per al 2030, sent una empresa socialment responsable i compromesa. En aquest sentit, ara estem implementant accions del principal grup d'interès, que són els professionals. Alguns exemples són: en el vector econòmic la priorització de proveïdors de proximitat, i en el vector sociolaboral la insonorització de la centraleta telefònica, o un nou sistema de calefacció/refrigeració de centre.

Quina és la situació actual de la gestió responsable i el govern corporatiu i els seus principals barreres i obstacles?

A nivell de la nostra organització, l'equip directiu està cada vegada més conscienciat amb la Responsabilitat Social. La principal barrera està sent la de posar-nos tots d' acord amb l'idioma que parlem al referir-nos a Responsabilitat Social. De vegades els vectors ens confonen a l'hora d'encasellar les diferents expectatives, però ens hem adonat que l'important són les expectatives, i que l'equip de professionals conegui el significat del compromís social. Lògicament el pressupost econòmic també pot limitar la implementació d'alguna acció, però són les menys.

Quins són els altres reptes i desafiaments de la vostra organització en matèria d'RSC, sostenibilitat i ODS?

Els nostres reptes actuals són implementar les expectatives prioritzades dels professionals i dels clients de centre, abans de desembre del 2022. En termes d'objectius de Desenvolupament Sostenible, estem treballant molt orientats en els objectius 3 (Salut i Benestar), 12 (Producció i consum responsable), i 7 (energia neta i assequible).

Quina importància té per a vosaltres formar part de Respon.cat?

Per a nosaltres és important per diverses raons. D'una banda ens serveix per tenir un fòrum d'empreses amb les quals intercanviar experiències i seguir avançant en els nostres objectius. D'altra banda, els consultors i referents de Respon. cat sempre s'han mostrat molt accessibles i col·laboradors quan els hem necessitat. Pensem que la Responsabilitat Social representa un gir en l'enfocament gestor de moltes organitzacions i sempre és bo tenir el suport d'experts, i formar part de fòrums de debat.

Us podria interessar també

Networking Respon.cat al Bizbarcelona: El repte de la innovació responsable

Empreses membres de Respon.cat i participants de l’RSE.Pime 2016 han participat en la sessió de networking al Bizbarcelona: El repte de la innovació responsable S’han compartit bones pràctiques de pimes alineades

Enhorabona a Abacus per la Medalla d’Or al Mèrit Civic pels 50 anys a la seva trajectòria

L’Ajuntament de Barcelona lliura la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a Abacus, empresa membre de Respon.cat, per la trajectòria de 50 anys de compromís que l’han convertit en referent en

[Jornada] Respon.cat col·labora en la jornada “Ètica a tres bandes”, organitzada per beethik

Respon.cat col·labora en la jornada organitzada per beethik amb el suport d’FGC “Ètica a tres bandes” #ètica3bandes La jornada tindrà lloc el 4 d’octubre de 9.30 a 11.30h a Barcelona (Estació Provença,