Respon.cat Iniciativa empresarial per al desenvolupament de la responsabilitat social a Catalunya
Cada vegada més pimes comprenen que la seva competitivitat depèn de tenir un sentit de propòsit que marqui la diferència
Ja són més de 150 les pimes preparades per abordar la competitivitat responsable gràcies al seu pas pel Programa RSE.Pime
  • Més de 150 pimes aposten per una gestió responsable després d’aquesta vuitena edició de l’RSE.Pime.
  • L’RSE.Pime és una gran oportunitat per a les pimes catalanes de fer un salt qualitatiu en la gestió de la seva Responsabilitat Social.

Una gran majoria d’empreses ja comprenen que ja no es poden orientar únicament al benefici econòmic sinó que han de saber generar confiança a la societat a partir d’un sentit de propòsit empresarial. I les empreses petites i mitjanes, a causa de tenir majoritàriament una propietat familiar o limitada, i una major agilitat, són les primeres a avançar cap a aquest model de futur.

Aquesta ha estat una de les principals conclusions que s’ha expressat a l’acte del Programa RSE.Pime, on s’ha reconegut 15 noves pimes, que se sumen a les que han passat anteriorment per aquest programa pioner a Catalunya, i que ja són més de 150.

L’acte, que ha tingut lloc aquest dilluns 20 de juny en un espai emblemàtic com la Casa Llotja de Mar, ha suposat la cloenda de l’edició 2021-2022 i alhora el llançament de la nova edició, amb la convocatòria oberta fins al 21 de juliol. El Programa RSE.Pime està promogut per l’associació empresarial Respon.cat amb el suport del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració la Cambra de Comerç de Barcelona i del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya.

Una vegada més, s’ha posat en relleu el paper compromès de tantes pimes catalanes que fan d’una gestió responsable el seu model d’empresa, i que cada cop més aposten per desenvolupar un sentit de propòsit a partir de la gestió de la seva responsabilitat cap a la societat. Tal com ha destacat Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat, la societat està valorant cada cop més el paper social de les empreses i la seva capacitat per contribuir a fer un món millor, i les pimes no poden quedar al marge d’aquest moviment per elevar la responsabilitat social cap a un sentit de propòsit superior. Per això, aposten per crear valor compartit, valor econòmic i valor social.

L’acte s’ha iniciat amb la ponència inspiradora de Clara Brull, fundadora i CEO del Grup CBS Quality i Opositar és Fàcil, una emprenedora apassionada, visionària i enamorada de les TIC, la creació d’empreses i l’estadística. Brull ha afirmat que més enllà del que ensenyen les escoles de negoci, el que marca la diferència és el perquè fem les coses, i aquest perquè és el propòsit: el motor que ens fa llevar-nos cada matí i posar tot el nostre esperit en el que fem. L’emprenedora ha sorprès el públic assistent amb un joc de paraules amb el les lletres del mot “propòsit”. Ha donat a cada lletra un sentit alineat amb algun element d’RSE acabant amb la T i afirmant amb  contundència que “la T final de la paraula propòsit és la mateixa T inicial de tots i totes, perquè tots i totes tenim un paper fonamental per construir un món millor.”

Mercè Mullor, presidenta de Respon.cat i consellera delegada del Grup Mullor Facility Services, ha agraït el suport que rep el Programa RSE.Pime de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració del Consell de Cambres de Comerç. Mullor ha volgut felicitar les quinze empreses participants per l’aposta que han fet i encoratjar el teixit empresarial a sumar-se a aquest model, ja que cada vegada més la societat exigeix empreses amb propòsit que aportin valor a la societat. La presidenta ha subratllat el potencial que tenen les pimes per ser motor de canvi ja que suposen un gruix molt important del teixit empresarial del nostre país.

Albert Castellanos, secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, ha subratllat la importancia de l’RSE.Pime perquè és un instrument que aporta eines de gestió financera i de gestió de recursos per incorporar l’RSE en el dia a dia de les pimes, que representen el 99% d’empreses de Catalunya. El paper de les petites i mitjanes empreses és fonamental per generar impacte positiu i des del govern es vol donar suport a les organitzacions que tenen en compte la creació de valor més enllà del rendiment econòmic. Castellanos creu fermament que programes com l’RSE.Pime ha de ser un referent de país perquè les pimes es puguin apropar i conèixer en profunditat com gestionar de manera responsable i amb criteris de sostenibilitat.

Narcís Bosch, director gerent del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya, també s’ha sumat a les felicitacions a les quinze empreses participants, recordant que van apostar des de l’inici per l’RSE.Pime perquè estan convençuts que és l’instrument que dona eines i recursos a les pimes per poder fer un salt qualitatiu de la gestió de la seva responsabilitat social. Bosch ha afirmat que s’ha de treballar des de tots els àmbits per construir un món més just i sostenible, i les pimes han de ser palanca de canvi i han de disposar d’eines per fer-ho. L’RSE.Pime és una d’aquestes eines.

En el transcurs de l’acte, tres de les empreses de l’RSE.Pime 2021-2022 han participat en una conversa informal on s’han destacat algunes de les seves bones pràctiques i reptes de futur. Patrícia Guardiola, d’Asemon Consultors Laborals, ha fet una crida a les pimes perquè siguin valentes afirmant que “les pimes som la majoria del teixit empresarial d’aquest país, tenim un potencial immens de provocar canvis i ens ho hem de creure”. Dolors Rallo, de Manvert, ha comparat l’RSE a “una odissea fantàstica que ens portarà a un lloc meravellós, i cal lluitar perquè així sigui, cada dia i en cada activitat i operació que es duu a terme des de les organitzacions”. Paco Blai, d’Intarex, ha destacat la fortalesa que dona una gestió basada en la responsabilitat social, afirmant que “les empreses compromeses estan més obertes a col·laborar i aliar-se per poder fer coses que només estan a l’abast de les grans”.

Fitxes de Bones Pràctiques en RSE de les empreses participants de l'RSE.Pime 2021-2022
Oberta la convocatòria de l'RSE.Pime 2022-23, inscriu-t'hi!

Millora la gestió de la responsabilitat social de la teva organització.

  • RSE.Pime és un programa pràctic d’implantació de la Responsabilitat Social a les Pimes catalanes
  • Les empreses participants disposen d’un Pla d’acció a mida per mitjà d’un procés de 10 tallers grupals i dues consultories a l’empresa. 
  • Amb l'RSE.Pime obtindràs una fitxa de Bones Pràctiques realitzada per persones expertes on es reflecteix el vostre compromís en Responsabilitat Social.

El programa RSE.Pime s’estructura com una xarxa d’aprenentatge de Responsabilitat Social que pretén la integració de la sostenibilitat en les pimes seleccionades com a participants. Durant mig any, directius de pimes es reuneixen un cop al mes en un grup amb totes les organitzacions participants per aprofundir en el sentit empresarial de l’RSE i desenvolupar el propi Pla d’acció.

Amb l’RSE.Pime es faciliten eines i procediments de millora en la gestió econòmica, social i ambiental  a partir  de  la  implantació  dels valors d’RSE a la cultura empresarial de l’organització. La força d’RSE.Pime és que ofereix a les empreses de manera àgil un programa complet d’aprenentatge sobre l’RSE amb 9 tallers en grups reduïts de nivell directiu, una darrera trobada general per avaluar i dues sessió de consultoria a l’empresa, tot orientat a l’acció.

Inscripcions obertes fins al 21 d juliol de 2022!
Donar de baixa la inscripció
 Política de privacitat    |     Nota legal
   |    Vegeu-lo al navegador