Antecedents

La iniciativa per a crear aquest organisme es ve treballant tant a nivell de continguts com d’objectius des del 2007, debatent-se entre empreses i altres organismes empresarials. El projecte es va definir en el mandat anterior dins el Grup de Treball d’RSE de la Cambra de Comerç de Barcelona i la seva implementació és un repte d’aquest mandat.

Tant en el moment inicial com actualment, la iniciativa ha respost a l’interès dels governs de la Generalitat. Com s’afirma a la Comunicació de la Comissió Europea, “el desenvolupament de l’RSE l’han de liderar les pròpies empreses. Els poders públics han d’exercir un paper de suport”.

Al llarg d’aquest període, des del Consell de Cambres s’han posat en marxa dos programes d’RSE: RSE.Pime, tRanSparÈncia, a més del programa internacional Cogita. El sentit positiu dels dos programes adreçats a les empreses catalanes apunta cap a l’oportunitat de donar-los continuïtat de manera que quedin integrats com un actiu significatiu dins les actuacions a fer en el marc d’aquesta iniciativa.

  • RSE.Pime (2008-09): va facilitar l’acompanyament personalitzat a 29 pimes, facilitant així la incorporació de criteris de RSE en els sistemes de gestió empresarials.
  • tRanSparÈncia (2011-12):  implantació de l’RSE en la cadena de proveïment de grans empreses catalanes o que operen a Catalunya, amb la col·laboració del GRI.. 64 pimes catalanes convidades per 11 grans empreses han après a gestionar l’RSE i han elaborat la seva primera memòria d’RSE.
  • Cogita (2012-14): programa europeu amb la participació de Catalunya i 12 territoris més per afavorir la implantació de plans de foment i desenvolupament de l’RSE en el territori.

Catalunya és un dels territoris on l’RSE té un major arrelament, tant per les empreses que n’han fet un model de gestió, ja siguin grans o mitjanes, per la presència d’experts que han liderat la reflexió, o per les iniciatives de referència que han afavorit que moltes pimes s’hagin afegit a la gestió de l’RSE. A més, el desenvolupament de l’RSE com a concepte modern és hereva de tota una tradició històrica de l’empresa catalana, sovint amb un model familiar, que ha mostrat el seu compromís amb la societat.

Pel fet de ser un dels territoris del món amb més pimes compromeses, el Global Reporting Initiative (GRI), l’organisme de referència a nivell mundial, va escollir Catalunya com a territori on desenvolupar el programa tRanSparÈncia, pioner de gestió de l’RSE al llarg de la cadena de proveïment.

Totes aquestes fortaleses no s’han visualitzat prou per manca d’institucionalització i lideratge. Atenent a la importància que aquest enfocament va adquirint arreu del món, la necessitat de construir una economia més sostenible, i fins i tot l’atenció creixent que hi presten els inversors, ens cal saber posar-ho en valor.

Le podría interesar también

La Generalitat tirarà endavant l’aplicació de la Llei catalana del canvi climàtic

  El Tribunal Constitucional ha aixecat la suspensió de la Llei i manté suspès un únic article sobre la prohibició de concedir permisos d’exploració per fracking. Es preveu començar a

Congrés europeu 2016 sobre l’economia circular en el marc del ODS, amb la col·laboració de Respon.cat

Respon.cat col·labora en el Congrés europeu 2016 sobre l’economia circular en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible Les empreses membres i col·laboradores de Respon.cat poden sol·licitar un codi per a obtenir un

Dia internacional de la micro, petita i mitjana empresa

Avui 27 de juny, amb motiu del Dia Internacional de les pimes, Respon.cat ha elaborat un monogràfic amb experiències de bones pràctiques de Responsabilitat Social de pìmes. Vinculat a aquesta diada,