[Article #TSR] Universitats i Territoris Socialment Responsables

 

TSR_capçalera_blog_Respon.cat

URV_Dolors_SetoDolors Setó Pamies

Departament de Gestió d’Empreses, Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat Rovira i Virgili

 

 

 

Universitats i Territoris Socialment Repsonsables 

El progrés cap a Territoris Socialment Responsables passa sens dubte per involucrar a les institucions que actuen més directament com inductors dels comportaments empresarials. En aquest sentit, les universitats ajuden a formar les actituds i la conducta dels líders empresarials a través de l'educació, la recerca, els programes de desenvolupament directiu i altres activitats, menys tangibles però igualment importants, como divulgar i vetllat per nous valors i idees.

L'educació és la clau per al desenvolupament sostenible.  Per aquest motiu, repensar i revisar l'educació - en tots els seus nivells-  per tal de donar un major protagonisme a l’adquisició de coneixements, competències i valors relacionats amb l'ètica, la responsabilitat social i la sostenibilitat es converteix en un tema vital per la societat actual i futura.

Les institucions acadèmiques, entre elles les universitats,  han d'assumir l'important rol de proporcionar als futurs líders empresarials les competències necessàries per fer front a l'era de la globalització, creant un creixement econòmic i un futur més sostenible per a les persones i el planeta.

És important, doncs, reflexionar sobre un dels grans reptes que es planteja a les universitats: la formació de futurs líders socialment responsables. Reflexió que està present a moltes de les universitats catalanes. De fet, segons alguns estudisi podem dir que una elevada proporció d'universitats ja inclouen qüestions de RSE en el seu currículum, ja sigui a través d'assignatures específiques sobre ètica/RSE/sostenibilitat o bé incloent aquestes qüestions en el temari de diferents assignatures de forma transversal.  En qualsevol cas, el debat sobre quina és la millor estratègia per aconseguir una millor preparació dels nostres estudiants en aquest àmbit és obert i més vigent que mai.

I és en aquest sentit, que la Universitat Rovira Virgili (URV) ha apostat per la implantació de l’Aprenentatge-Servei a la URV  com a proposta educativa que combina al mateix temps processos d'aprenentatge i de servei a la comunitat. L’APS contribueix a la formació de professionals socialment responsables, ja que, juntament amb l'aprenentatge de continguts, competències i habilitats pròpies de cada titulació, es desenvolupa el compromís cívic i social a partir de la pràctica reflexiva. Es tracta d'una proposta que permet a l’estudiant desenvolupar la seva implicació social amb el territori, al mateix temps que du a terme els seus estudis universitaris.

Però no només és en la seva vessant educativa que la Universitat Rovira i Virgili ha apostat per la responsabilitat social sinó també en el seu compromís amb la recerca i generació de coneixement. Per aquest motiu va néixer el grup de recerca RESET format per un equip d’investigadors multidisciplinar amb l’objectiu d’impulsar la recerca en l’àmbit de la Responsabilitat social, la Sostenibilitat i l’Ètica empresarial, i poder així contribuir a la millora de la societat mitjanant la transferència de coneixement en aquest àmbit; buscant al mateix temps la promoció i la sensibilització de la responsabilitat social entre els diferents agents del territori.

Sens dubte, les universitats són cada cop més conscients del seu impacte en el conjunt de la societat i de l’important rol que juguen en el seu desenvolupament; observant-se signes encoratjadors de la seva creixent implicació en la construcció de Territoris Socialment Responsables. 

-

 

La Universitat Rovira i Virgili és una universitat pública al servei de les comarques del sud de Catalunya, creada el 1991. El seu objectiu és posar el coneixement al servei de la societat per contribuir al desenvolupament social i econòmic del seu entorn. Disposa d’una oferta de formació amb més de 40 estudis de grau i 50 màsters, un ampli programa de doctorat i una àgil programació de formació permanent. De tot plegat en gaudeixen més de 15.000 estudiants. La URV està entre les 500 millors universitats del món al rànquing THE. Les dades confirmen la URV com a universitat de referència a Catalunya i a l’espai europeu per la qualitat de la docència, l’aposta per la formació continuada i l’excel·lència en la recerca, el desenvolupament i la innovació.

La URV és una institució compromesa en el desenvolupament harmònic de la societat, a partir de la generació de coneixement i la formació de professionals i ciutadans implicats en la defensa dels valors de l’humanisme, el civisme i el respecte al medi ambient. Porta a terme nombroses activitats d'RSE dirigides al seus diferents grups d'interès tant pel que fa a la dimensió social com mediambiental.

 

 

TSR+10Algunes persones i organitzacions participants al Seminari TSR+10, que tindrà lloc el 8 de juny a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, han volgut compartir amb els altres participants i de manera oberta a totes les persones interessades en l’RSE i en el desenvolupament de Territoris Socialment Responsables, una reflexió sintètica sobre el seu punt de vista, sobre alguna acció que porten a terme, sobre alguna proposta… Aquest espai d’aportacions està obert a altres organitzacions que, encara que no participin al Seminari, vulguin contribuir a publicar alguna reflexió vinculada de manera molt sintètica.

TSR_agrupats_Respon.cat

Le podría interesar también

[Article #TSR] Fundació Marianao, Territori Comunitàriament Responsable

Josep Torrico Director de la Fundació Marianao MarianaoTeCor El Programa Marianao: Territori Comunitàriament Responsable és una iniciativa que neix amb la voluntat d’incidir en el territori de Marianao a Sant

Empreses membres de Respon.cat han treballat en la definició de les prioritats pel 2016

35 persones representants de 29 empreses membres de Respon.cat defineixen les prioritats pel 2016 La jornada s’ha desenvolupat amb la metodologia “Stakeholder Engagement” i ha estat conduïda per José Antonio

81 Jornada Corresponsables. La dimensió ambiental de l’RSE

Corresponsables celebra la 81a Jornada, dedicada a la dimensió ambiental de la responsanilitat social. L’acte compta amb el recolzament de Gas Natural Fenosa i tindrà lloc a l’Auditori de Gas