Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

Baner_discapacitat_Respon.cat

 

Des d'aquí podeu accedir a l'Article de Carles Campuzano sobre la discapacitat “Un repte pendent”.

 

Experiències empresarials

La Fundació DKV Integralia és el fruit del compromís de DKV Assegurances amb la integració laboral de persones amb discapacitat. Des del 2000 treballen per a què aquestes persones es puguin valdre per si mateixes en l’àmbit laboral, acompanyant-les amb plans individualitzats, promovent el seu desenvolupament holístic, formant-les en habilitats especifiques i, sobretot, ajudant-les a creure en elles mateixes. Després de 17 anys de trajectòria, defineixen el seu projecte com un “ecosistema d’oportunitats per a la integració laboral”. A més a més, des de 2003 la fundació compta amb el certificat de qualitat ISO 9001:2000.

 

Ampans és una fundació que treballa des de fa més de 50 anys per l’educació, la qualitat de vida, l’apoderament i la inserció laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual, física, sensorial i malaltia mental. En l’àmbit laboral, creen empreses i serveis en jardineria, neteja, arts gràfiques i restauració, entre d’altres, que avui en dia donen feina a més de dues-centes persones amb discapacitat. Aquesta setmana han inaugurat a Manresa i juntament amb Caprabo, el primer supermercat gestionat íntegrament per persones amb discapacitat.

 

Apunts és una empresa d’economia social creada l’any 1993 per la Fundació Joia, que funciona com un Centre Especial de Treball. Hi treballen actualment 80 persones, el 80% de les quals tenen problemes de salut mental. Les seves línies de negoci són el disseny, la impressió digital i la missatgeria, i el seu principal repte és, com el de tota empresa social, generar cohesió social a partir d’una gestió empresarial responsable, tant en l’àmbit econòmic, com social i ambiental. Apunts reinverteix els seus beneficis en la Fundació Joia, la qual porta més de 30 anys oferint de manera gratuïta serveis d’inserció social i laboral a persones amb trastorns de salut mental.

 

La Fundació Privada ILERSIS és una entitat social sense afany de lucre creada l’any 1979 per a prestar serveis assistencials, d’habitatge i d’activitat laboral per a persones amb discapacitat intel·lectual o risc d’exclusió social. A través d’activitats productives de diferents tipus contribueixen a la seva integració sociolaboral. El 2016 van atendre 85 persones al seu Centre Ocupacional, van contribuir a la incorporació de 107 treballadors en Centres Especials de Treball i varen atendre 65 persones al Programa Activa, el qual brinda orientació i formació especialitzada a persones amb especials dificultats d’inserció laboral.

 

El Grup Àuria està format pel Centre Especial de Treball Àuria Cooperativa i la Fundació privada Àuria, una entitat capdavantera en la creació de treball i la inserció laboral per a persones en risc d’exclusió. La primera empresa de la comarca de l’Anoia en nombre de treballadors, ofereix suport a les persones amb discapacitat intel·lectual o malaltia mental i a les seves famílies, amb formació especialitzada i itineraris d’incorporació al mercat laboral. El seu principal objectiu és fomentar l’autonomia d’aquestes persones, la igualtat d’oportunitats i la defensa dels seus drets.

 

El Grup SIFU és un Centre Especial de Treball amb més de 4.500 treballadors amb discapacitat i 1.600 clients arreu d’Espanya. En el marc d’aquest neix fa 10 anys la Fundació Grup SIFU amb l’objectiu de promoure la plena integració de les persones amb diversitat funcional, impulsant aliances amb el teixit empresarial. Les certificacions del Grup en matèria de RSE corroboren el seu compromís amb una gestió sostenible i responsable: ISO 9001 (qualitat), ISO 14001 (medi ambient), OHSAS 18001 (prevenció de riscos laborals) i SA8000 (compromís amb l’RSE).

 

Recursos

El Programa Incorpora, impulsat per l’Obra Social “la Caixa”, ofereix d’una banda, assessorament a les persones en risc d’exclusió social per a que accedeixin a una feina que s’ajusti a les aptituds i motivacions; i de l’altra, un procés de selecció de personal gratuït i especialitzat a les empreses, així com avantatges fiscals i reconeixement públic amb el segell Incorpora.

 

Business With Social Value (BWSV) és una iniciativa solidària que cerca generar oportunitats de contractació competitiva amb valor social. Es tracta d’una trobada anual entre empreses mercantils, centres especials de treball i empreses d’inserció sense ànim de lucre, per tal de promoure que les primeres encaminin les seves compres de productes i serveis vers les entitats socials. La finalitat de tot plegat i és visibilitzar la competitivitat d’empreses socials (amb més d’un 70% de treballadors amb discapacitat i sense ànim de lucre) i contribuir al seu desenvolupament afavorint la creació d’oportunitats reals de negoci. La trobada d’aquest 2017 tindrà lloc el proper 20 de desembre!

 

La Fundació Bequal és una entitat sense ànim de lucre constituïda e

l 2012 pel Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) i la Fundació ONCE, amb el propòsit de crear un segell que reconegués les empreses socialment responsables amb les persones amb discapacitat. El segell, actualment en funcionament, reconeix la incorporació de persones amb discapacitat entre tots els stakeholders de l’empresa, no només com a treballadors, sinó també com a clients, proveïdors, accionistes o inversors. Entenent que la discapacitat és un tipus de diversitat, i que la gestió de la diversitat és un component indispensable d’una gestió socialment responsable.

 

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat, COCARMI, és una associació catalana nascuda el 1998 per  defensar els drets de les persones amb discapacitat. No té  ànim de lucre i vol participar de ple en la vida social del país.

En formen part: COCEMFE, ECOM, Dincat, FESOCA, ACAPPS, Salut Mental Catalunya, FEPCCAT, Down Catalunya, ONCE Catalunya i FECETC.

 

 

 

About author

Le podría interesar también

Sin categorizar

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus apel·la el model d’economia circular

Del 18 al 16 de novembre ha tingut lloc la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, una iniciativa europea per a la sensibilització sobre la prevenció de residus. Amb el

Sin categorizar

Respon.cat porta el compromís amb el territori, la reforma horària i l’economia circular al Bizbarcelona

Tres empreses membres de Respon.cat, Fundació Ampans; EAP Dreta de l’Eixample,  i Lavola exposen casos de bones pràctiques en el desenvolupament del compromís social de les pimes al Bizbarcelona Les tres ponències

Sin categorizar

Aigües de Barcelona impulsarà un projecte d’economia circular a Sant Feliu de Llobregat

Aigües de Barcelona, empresa membre de Respon.cat, entén l’economia circular i el desenvolupament sostenible com a eixos estratègics de la seva activitat. L’economia circular és un dels elements clau del