El Consell social de Respon.cat aborda el foment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible en la seva segona sessió

Moment de la sessió de Consell social de Respon.cat

  • El Consell social està integrat pels principals organismes empresarials, el govern i altres grups d’interès de la societat.
  • La sessió 2017 ha tingut lloc en sales del BBVA de Barcelona, empresa membre de l’associació.

 

 

 

 

Dimecres 26 d’abril va tenir lloc la segona sessió del Consell social de Respon.cat, integrat per organismes empresarials, socials i públics.

Arnau Queralt, director del CADS i Isidre Sala, director general d’Afers Multilaterals i Europeus, Joan Segarra, president de La Confederació Patronal del Tercer Sector Social a Catalunya

Arnau Queralt, director del CADS i Isidre Sala, director general d’Afers Multilaterals i Europeus, Joan Segarra, president de La Confederació Patronal del Tercer Sector Social a Catalunya

El tema central de la sessió va ser el foment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), promoguts per Nacions Unides per al període 2015-2030. Per centrar el debat, es va comptar amb la presència d’Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) i Isidre Sala, director general d’Afers Multilaterals i Europeus, que van indicar el caràcter transversal que tenen i el fet que requereixen una implicació de tots els agents, públics, privats i socials, per a assolir-los.

Els dos invitats, van manifesta el compromís del Govern i van convidar els organismes empresarials a materialitzar el seu compromís amb l’agenda del desenvolupament sostenible. Per la seva part, el Govern està elaborant el Pla Nacional per a la implementació de l’Agenda 2030, interpretant les fites de Nacions Unides i identificant compromisos concrets, i que implica el treball interdepartamental en cada un dels ODS. Un pla que implica totes les polítiques de la Generalitat, d’acció exterior i interna, de manera que no és exactament un pla d’actuació sinó un pla de plans, on s’ha d’assegurar que totes les actuacions del govern hi estiguin alineades. El disseny del Pla parteix de l’informe “L’Agenda 2030: transformar Catalunya, millorar el món” elaborat pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS).

 

 Organitzacions membres del Consell social de Respon.cat

Alguns dels representants empresarials, com Antoni Abad, president de CECOT, van demanar un esforç per plantejar reptes més propers en el temps, per garantir la connexió de les empreses i obrir espais per a la participació de les empreses, ja que poden fer aportacions valuoses en tots els ODS. Altres organitzacions com Foment, Pimec o Femcat van indicar que cal vincular els ODS amb el model de negoci i no com un tema accessori, que també les pimes poden involucrar-se en les deliberacions. Josep Santacreu, president de Respon.cat i conseller delegat de DKV Assegurances, va indicar que en primer lloc el Govern ha de mostrar exemplaritat, però que tots els sectors de la societat són necessaris per avançar en el compromís de la sostenibilitat, i el paper de l’empresa, en concret, és imprescindible.

Esther Farrerons, directora de comunicació de BBVA a Catalunya, Josep Santacreu, president de Respon.cat, i Josep Maria Canyelles, coordinador

Respon.cat preveu en el seu Pla d’actuacions per al 2017 incrementar les accions de foment als ODS. El coordinador de l’associació, Josep Maria Canyelles, va destacar dues iniciatives previstes. Per una banda la posada en marxa de l’Observatori dels ODS a Catalunya, que elaborarà un informe periòdic amb bones pràctiques i indicadors de  tendència que mostrin el compromís de les empreses que operen a Catalunya amb l’agenda del desenvolupament sostenible. Aquesta iniciativa s’està gestant amb la col·laboració d’altres organitzacions empresarials entre les quals les membres del Consell Social de Respon.cat.

Per altra banda, Respon.cat també reforça enguany la línia de foment de Territoris Socialment Responsables (TSR), com una manera de concretar els ODS localment. En concret Canyelles va presentar el Seminari TSR+10 que tindrà lloc el 8 de juny a Vilanova i la Geltrú per abordar el repte de fer de Catalunya un país socialment responsable amb la implicació de tots els agents.

Santacreu, president de Respon.cat, va expressar que Respon.cat va néixer per esdevenir l’organisme empresarial compartit de referència en responsabilitat social a Catalunya i que l’objectiu del Consell social és disposar d’un espai de relació per a empreses i institucions que permeti impulsar iniciatives d’ampli abast i facilitar-ne la visibilitat dels compromisos d’RSE.

Cristian Rovira, membre de la Junta directiva i conseller delegat del Grup SIFU, va exposar la voluntat de l’associació per aprofundir en la col·laboració amb les organitzacions membres d’aquest consell. Per la seva banda, Esther Farrerons, directora de comunicació de BBVA a Catalunya, que és empresa membre de Respon.cat, havia iniciat la sessió donant la benvinguda als assistents a l’espai cedit per a la celebració de la sessió.

Consell_social_Respon.cat

El Consell social de Respon.cat es va reunir per primer cop al febrer del 2016. Podeu trobar les seves característiques i participants en aquests enllaços.

 

Le podría interesar también

Networking Respon.cat al Bizbarcelona: el repte del creixement econòmic i el treball decent per a tothom

Empreses membres de Respon.cat han participat en la sessió de networking al Bizbarcelona: El repte del creixement econòmic i el treball decent per a tothom. Durant la sessió s’han compartit bones

Jornada Respon.cat a Reus: “Economia social i desenvolupament sostenible”

Aquest proper dimarts 7 d’octubre tindrà lloc una jornada sobre economia social i desenvolupament sostenible, on s’abordarà el sentit de la Responsabilitat Social i els reptes de sostenibilitat, i l’oportunitat

Tercera edició dels premis catalans de l’RSE: Acte de lliurament de Premis Respon.cat 2017

El  proper 15 de novembre a les 17.00 h tindrà lloc l’Acte de lliurament de Premis Respon.cat 2017, a la Casa Llotja de Mar de Barcelona. Com a novetat, enguany s’introdueix un reconeixement