En el Dia internacional del voluntariat entrevistem Bernat Valls, director general d’Acció Cívica i Comunitària

  • Amb motiu del Dia internacional del voluntariat que se celebra cada 5 de desembre Respon.cat entrevista Bernat Valls, director general d'Acció Cívica i Comunitària.
  • Valls declara que "podem afirmar que l’anomenat “voluntariat de les empreses” efectivament està virant els darrers anys cap a la construcció de projectes que tinguin un impacte més gran i efectiu en els beneficiaris de l’acció"

 

  1. Podríem dir que a Catalunya hi ha una cultura del voluntariat?

Sí, a Catalunya hi ha una cultura de voluntariat molt i molt arrelada. De fet, les darreres dades ens indiquen que a Catalunya hi ha més de 500.000 persones voluntàries, enrolades en les prop de 24.000 entitats actives. Els números són excel·lents i demostren que la cultura de la participació activa, de la implicació i el compromís forma part dels nostres valors, com a societat.

  1. Quin és el paper del voluntariat en una societat democràtica?

El voluntariat és una de les manera més potents que té la ciutadania de ser agent actiu de la transformació de la societat on vivim. És des de l’acció voluntària i compromesa des d’on es poden activar accions que generin canvis, transformacions, i aquest és, en essència, el seu rol. La capacitat de canvi i transformació que té el voluntariat rau en la seva força, en el seu motor, que és el compromís i en la capacitat d’actuar, de fer, de construir, conservant la capacitat de crítica i denúncia de les desigualtats vehiculada a través de les entitats on es desenvolupa aquest voluntariat. En aquest sentit, cuidar i promocionar el voluntariat implica, evidentment, enfortir les entitats i els seus projectes de voluntariat, i per tant, enfortir i apoderar la societat civil organitzada que lluita per uns objectius col·lectius i per la transformació social.

  1. Quines iniciatives s’estan promovent des del Govern per afavorir el voluntariat?

El Govern està duent a terme una potent campanya de comunicació per sensibilitzar la ciutadania envers el voluntariat. Sota el lema “Voluntariat, l’acció que torna” s’està difonent el fenomen del voluntariat a través de fer sentir la veu de les persones voluntàries, per tal que l’experiència arribi clara i nítida a la ciutadania. Aquesta acció de sensibilització acompanya la resta de projectes de promoció del voluntariat, com ara l’exposició itinerant inaugurada el passat mes de setembre i l’impuls definitiu de la plataforma tecnològica “Connecta’t al Voluntariat” connectat.voluntariat.gencat.cat, un web que vol esdevenir lloc de trobada de les persones que volen fer voluntariat i de les entitats que busquen voluntaris. Més enllà d’aquestes accions de promoció, des del Govern s’impulsa el Pla de Formació de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya, un programa estable de formació i capacitació de totes les persones voluntàries, a la vegada que es posen a disposició de les entitats de voluntariat serveis de suport, assessorament i acompanyament, s’obren línies de subvencions per enfortir el voluntariat a les entitats i es realitza un treball en xarxa potent amb la resta d’administracions públiques per promoure els Punts de Voluntariat locals i el model català de voluntariat, fent possible el desplegament operatiu de la normativa que ens empara, entre d’altres iniciatives. Al web corporatiu del Govern en matèria de voluntariat www.voluntariat.gencat.cat s’hi poden trobar trots aquest recursos.

  1. I pel que fa voluntariat de les empreses, podeu identificar canvis de tendència en els darrers anys?

El voluntariat, tal com està definit en la normativa que va ser aprovada per un amplíssim consens de l’arc parlamentari l’estiu 2015, situa el voluntariat en el marc de les entitats privades sense afany de lucre, això és, en associacions, fundacions i cooperatives d’iniciativa social. La definició legal, per tant, exclou el concepte voluntariat de l’àmbit del sector empresarial, per la qual cosa, quan parlem de voluntariat de les empreses hem de poder definir-lo i entendre’l, òbviament, dins el marc legal existent.

Dit això, és ben cert que l’expressió “voluntariat corporatiu” ha estat d’ús habitual durant molts i molts anys, tant a Catalunya com més fora, essent un concepte que definia perfectament tot tipus d’accions de responsabilitat social liderades i impulsades des del sector lucratiu en benefici de determinats projectes, causes o valors, a través de fórmules ben diverses (accions pro bono, activitats de hands on, entre altres). Per tant, si parlem d’aquesta realitat i d’aquest tipus d’accions, sí que podem afirmar que l’anomenat “voluntariat de les empreses” efectivament està virant els darrers anys cap a la construcció de projectes que tinguin un impacte més gran i efectiu en els beneficiaris de l’acció, incrementant alhora els elements d’avaluació i retorn, per tal de millorar, any rere any, els objectius de les actuacions impulsades. I això, òbviament, és una bona notícia.

  1. De quina manera es podria promoure el voluntariat entre el teixit empresarial català, constituït fonamentalment per pimes?

La promoció el voluntariat des del teixit empresarial català passa, sens dubte, per incorporar-lo com un dels elements de l’estratègia empresarial. Si la promoció del voluntariat passa a formar part del full de ruta de l’organització empresarial, pot ser més viable trobar les oportunitats per impulsar accions, per petites que siguin, que apuntin cap a la idea de la promoció de la participació activa i compresa dels treballadors i treballadores de l’empresa.

Li poso un exemple: en molts pobles, barris i ciutats del nostre país existeixen projectes de dimensió comunitària que creen espais d’interlocució vàlida entre els diferents agents d’un territori. Si les pimes, de manera individual o col·lectiva, fan per poder participar d’aquests espais de codecisió i incorporen la visió del teixit empresarial en aquestes dinàmiques comunitàries, compartint-la amb els serveis públics existents, el teixit associatiu i els ciutadans no associats que hi participen, de ben segur que -més enllà de contribuir en la construcció de les solucions dels territoris en els quals actuen i desenvolupen la seva activitat empresarial- trobaran també moltes oportunitats de promocionar el voluntariat entre els seus treballadors i treballadores, un voluntariat d’alt impacte territorial i de proximitat que oferirà l’oportunitat de crear vincles estrets generadors d’un alt nivell de compromís. Aquesta pot ser una manera de començar.

  1. Més enllà del voluntariat empresarial, de quines altres maneres es poden treballar des de l’empresa els valors de solidaritat, compromís i empatia que hi ha darrera el voluntariat?

Les organitzacions, tan siguin públiques com privades, de naturalesa empresarial o no lucrativa, són ens amb capacitat de generar projectes que, d’alguna manera, convergeixin amb els valors que promou el voluntariat. En aquest sentit, el teixit empresarial és un actor molt rellevant a l’hora de construir una societat més justa, més solidària i més compromesa. Hi ha moltes formes de fer-ho. Algunes poden ser de manera més directa, oferint suport material i acompanyament als projectes socials de les entitats que lluiten contra les desigualtats, l’exclusió social o els drets humans, per exemple. Altres poden ser més indirectes, promovent la gestió mediambientalment responsable, impulsant una veritable contractació social, implementant una política de recursos humans inclusiva o fent efectius uns compromisos ferms en matèria de conciliació laboral, familiar o horària, per posar només uns exemples. Qualsevol d les formes triades de ben segur que generarà iniciatives amb uns valors

 

About author

Le podría interesar también

Sin categorizar

Bon Nadal a tothom!

Els amics de La Casa de Carlota, que ens van dissenyar el cartell de l’Ideari Respon.cat de l’RSE, ens han volgut obsequiar amb aquesta Nadala per a totes les persones, empreses

Sin categorizar

[Vídeos] Intervencions de benvinguda en el Seminari per uns Territoris Socialment Responsables

Intervencions de benvinguda en el Seminari per uns Territoris Socialment Responsables (TSR+10) Biblioteca Museu Víctor Balaguer, Vilanova i la Geltrú 8 de juny de 2017 Neus Lloveras, alcaldesssa de Vilanova i la

Sin categorizar

Carta a les empreses membre de Respon.cat

Carta de la presidenta Benvolguts i benvolgudes, Assistim a moments molt difícils per a les empreses, com a avantsala d’uns mesos d’incertesa per la situació excepcional provocada pel coronavirus SARS