#ODS Objectiu 2: Posar fi a la fam, aconseguir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició i promoure l’agricultura sostenible

#ODS Objectiu 2: Posar fi a la fam, aconseguir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició i promoure l’agricultura sostenible

ODS_Objectius_Desenvolupament_Sostenible_Respon.cat_SDG_Icons_quadrat_CAT"Posar fi a la fam, aconseguir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició i promoure l'agricultura sostenible" és el segon dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) aprovats per Nacions Unides per al període 2015-2030

 

ODS_Objectius_Desenvolupament_Sostenible_Respon.cat_SDG_Icons_CAT-01-02Si es fa bé, l'agricultura, la silvicultura i les piscifactories poden subministrar menjar nutritiu per a tots i generar ingressos decents, mentre es dóna suport al desenvolupament de la gent del camp i la protecció del medi ambient.

Però ara mateix els nostres sòls, aigua, oceans, boscos i la nostra biodiversitat estan sent ràpidament degradats. El canvi climàtic està posant més pressió sobre els recursos de què depenem i augmenten els riscos associats a desastres com ara sequeres i inundacions. Moltes persones camperoles ja no poden guanyar-se la vida a les seves terres, cosa que les obliga a emigrar a ciutat a la recerca d'oportunitats.

Necessitem una profunda reforma del sistema mundial d'agricultura i alimentació si volem nodrir els 925 milions de famolencs que hi ha actualment i els dos mil milions addicionals de persones que viuran a l'any 2050.

El sector alimentari i el sector agrícola ofereixen solucions clau per al desenvolupament i són vitals per a l'eliminació de la fam i la pobresa.

Dades i xifres

Fam

  • Al voltant de 795 milions de persones a tot el món no disposen d'aliments suficients per a portar una vida saludable i activa. És a dir, 1 de cada 9 persones a la Terra.
  • La gran majoria de les persones famolenques del món viu en països en desenvolupament, on el 12,9% de la població està subalimentada.
  • Àsia és el continent on hi ha més persones que pateixen fam: dues terceres parts del total. En els últims anys s'ha reduït el percentatge a Àsia Meridional, però ha augmentat lleugerament a Àsia Occidental.
  • Àsia Meridional s'enfronta la major càrrega de fam, amb prop de 281 milions de persones desnodrides. A l'Àfrica subsahariana, les projeccions per al període 2014-2016 indiquen una taxa de desnutrició de gairebé 23%.
  • La nutrició deficient provoca gairebé la meitat (45%) de les morts de nens menors de 5 anys: 3,1 milions de nens a l'any.
  • Al món, 1 de cada 4 nens pateix retard del creixement. Als països en desenvolupament la proporció pot ascendir a 1 de cada 3.
  • En el món en desenvolupament, 66 milions de nens en edat d'assistir a l'escola primària van a classe famolencs, 23 milions només a Àfrica.

Seguretat alimentària

  • L'agricultura és el sector que més ocupació produeix en el món, subministrant la forma de vida del 40% de la població mundial. És la major font d'ingressos i treball a les llars pobres rurals.
  • 500 milions de petites granges a tot el món, la majoria de secà, proporcionen un 80% dels aliments que es consumeixen en en la major part del món en desenvolupament. Invertir en els petits agricultors, dones i homes, és una forma important d'augmentar la seguretat alimentària i la nutrició per als més pobres, així com la producció d'aliments per a mercats locals i mundials.
  • Des de 1900, el 75% de la diversitat de les collites s'ha perdut en els camps. Un millor ús de la biodiversitat agrícola pot contribuir a una alimentació sana, millorar la vida de les comunitats agrícoles i fer més resistents i sostenibles els sistemes agrícoles.
  • Si les dones agricultores tinguessin el mateix accés als recursos que els homes, el nombre de famolencs al món podria ser reduït en fins a 150 milions de dòlars.
  • 1,4 milions de persones no tenen accés a l'electricitat, la majoria d'elles viuen en zones rurals del món en desenvolupament. En moltes regions la pobresa energètica és un dels principals obstacles per a la reducció de la fam i la garantia que el món pot produir aliments suficients per satisfer la demanda futura.

Metes de l'objectiu 2

  • Per al 2030, posar fi a la fam i assegurar l'accés de totes les persones, en particular les pobres i les que estan en situacions vulnerables, inclosos els lactants, a una alimentació sana, nutritiva i suficient durant tot l'any
  • Per al 2030, posar fi a totes les formes de malnutrició, fins i tot aconseguint, com a molt tard el 2025, les metes convingudes internacionalment sobre el retard del creixement i la emaciació dels nens menors de 5 anys, i abordar les necessitats de nutrició de les adolescents , les dones embarassades i lactants i les persones d'edat
  • Per al 2030, duplicar la productivitat agrícola i els ingressos dels productors d'aliments a petita escala, en particular les dones, els pobles indígenes, els agricultors familiars, els pastors i els pescadors, entre altres coses mitjançant un accés segur i equitatiu a les terres , a altres recursos de producció i insums, coneixements, serveis financers, mercats i oportunitats per a la generació de valor afegit i llocs de treball no agrícoles
  • Per al 2030, assegurar la sostenibilitat dels sistemes de producció d'aliments i aplicar pràctiques agrícoles resilients que augmentin la productivitat i la producció, contribueixin al manteniment dels ecosistemes, enforteixin la capacitat d'adaptació al canvi climàtic, els fenòmens meteorològics extrems, les sequeres, les inundacions i altres desastres, i millorin progressivament la qualitat del sòl i la terra
  • Per al 2020, mantenir la diversitat genètica de les llavors, les plantes cultivades i els animals de granja i domesticats i les seves espècies silvestres connexes, entre altres coses mitjançant una bona gestió i diversificació dels bancs de llavors i plantes a nivell nacional, regional i internacional , i promoure l'accés als beneficis que es derivin de la utilització dels recursos genètics i els coneixements tradicionals i la seva distribució justa i equitativa, com s'ha convingut internacionalment
  • Augmentar les inversions, fins i tot mitjançant una major cooperació internacional, en la infraestructura rural, la investigació agrícola i els serveis d'extensió, el desenvolupament tecnològic i els bancs de gens de plantes i bestiar per tal de millorar la capacitat de producció agrícola als països en desenvolupament, en particular en els països menys avançats
  • Corregir i prevenir les restriccions i distorsions comercials en els mercats agropecuaris mundials, entre altres coses mitjançant l'eliminació paral·lela de totes les formes de subvencions a les exportacions agrícoles i totes les mesures d'exportació amb efectes equivalents, de conformitat amb el mandat de la Ronda de Doha per al Desenvolupament
  • Adoptar mesures per assegurar el bon funcionament dels mercats de productes bàsics alimentaris i els seus derivats i facilitar l'accés oportú a informació sobre els mercats, en particular sobre les reserves d'aliments, per tal d'ajudar a limitar l'extrema volatilitat dels preus dels aliments

Enllaços

Us podria interessar també

Aliances per enfortir la cohesió social en territoris socialment responsables

S’ha dut a terme la Càpsula de coneixement en RSE sobre “Territoris socialment responsables i cohesió social”. Les aliances entre entitats i pimes del territori poden suposar un impuls clau

TSR Territori Socialment Responsable, tallers Empresa Positiva

Tallers d’activació de l’equip humà basats en els ODS A través de la realització d’un Taller virtual d’Activació de l’Equip Humà basats en els Objectius de Desenvolupament Sostenible, que pot

Respon.cat a l’Acte de presentació de l’Anuari 2015 de la Iniciativa per a la Reforma Horària

El proper dia 8 de juliol se celebrarà l’Acte de presentació de l’Anuari 2015 de la Iniciativa per a la Reforma Horària. Respon.cat presentarà el Reconeixement Reforma Horària en l’Acte de presentació