Consell Acadèmic

Consell Acadèmic

Respon.cat considera que el paper dels organismes acadèmics és molt rellevant per a un bon desenvolupament i expansió de la Responsabilitat Social com a enfocament de gestió de les empreses i organitzacions.

Respon.cat vol tenir en el món acadèmic un aliat en el repte de promoure un salt qualitatiu i quantitatiu de la Responsabilitat Social a Catalunya, alhora que ens cal poder disposar del coneixement que l’acadèmia ens pot proporcionar.

A més, la contribució de les universitats per a expandir la Responsabilitat Social també pot produir-se a partir de l’RSU, és a dir, la gestió de l’RS en les pròpies universitats i organitzacions acadèmiques, fet que ajudarà a fomentar un territori més compromès amb la responsabilitat social.

Es considera convenient que Respon.cat es doti d’espais de diàleg amb grups d’interès, de manera coherent amb els principis de l’RSE. Per una banda, tal com preveuen els estatuts de l’associació, s’ha creat un Consell social, on estaran representats els principals grups d’interès. Per altra banda, i atesa la singularitat i rellevància del món acadèmic, s’ha considerat que era convenient tenir un marc propi per a aquest col·lectiu, de manera que permeti tenir una dinàmica pròpia i poder generar col·laboracions.

MEMBRES DEL CONSELL ACADÈMIC DE RESPON.CAT


Directora del Centre de Sostenibilitat i Impacte Social d’EADA Business School

Professor del Departament de Ciències Socials d’ESADE

Catedràtica de filosofia moral de l’UAB

Professor titular de dret internacional de l’UB

Directora de la Càtedra d’RSU de la UdG

Ha estat professora a la UAB (1989-92) i és professora de Pedagogia a la UdG des del 1992. La seva docència s’ha centrat en els estudis de mestra, especialitzant-se en metodologies, didàctica i organització escolar i en relacions entre família i escola. Ha participat en nombrosos postgraus i màster, tant d’educació infantil com de gestió i docència universitària, a Espanya i en d’altres països. També ha liderat i participat en diferents projectes de recerca vinculats a la formació de mestres  i a la innovació.

Ha ocupat diversos càrrecs de responsabilitat a nivell estatal: secretària (2008-10) i presidenta (2010-13) del Grup de Treball de Cooperació de la CRUE. Representant de les universitats espanyoles al Consejo de Cooperación (2008-13) i presidenta (2013) de la Comissió de Seguiment del Consejo. També ha exercit diversos càrrecs de gestió a la seva universitat. Directora de l’ICE 1992-98. Vicedegana (2000-04), adjunta responsable de Cooperació i Voluntariat (2004-09), vicerectora delegada d'igualtat, cooperació i estudiants (2009-13). Actualment dirigeix ​​la Càtedra d’RSU a la UdG.

Director Càtedra Ethos de la Universitat Ramon Llull

Vicerector d’Activitats Culturals i Projecció Universitària de l'UdL

Formació acadèmica:

 • Doctorat en Psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona el 1992
 • Llicenciat en Filosofia i Lletres (Secció Psicologia) per la Universitat de Barcelona el 1984

Activitat acadèmica:

 • Catedràtic de l'Escola Universitària de l’Àrea de Psicologia Evolutiva i de l’Educació del Departament de Pedagogia i Psicologia de la Universitat de Lleida
 • Experiència docent universitària des de 1981 als estudis de Mestre, Psicopedagogia, Turisme, i en diversos programes de Màster i de Doctorat
 • Participació en 38 projectes de R+D+i finançats en convocatòries competitives
 • Una quarantena de publicacions científiques i de divulgació (llibres, articles, capítols,…), i una trentena d’aportacions a congressos
 • Direcció de tres tesis doctorals

Càrrecs acadèmics:

 • Vicerector d’Activitats Culturals i Projecció Universitària de la Universitat de Lleida des de 2011
 • Director del Departament de Pedagogia i Psicologia de la Universitat de Lleida (2001-2007)
 • Vicedegà de la Facultat de Ciències de l’Educació de la Universitat de Lleida en diverses ocasions

Membre d’entitats acadèmiques:

 • Membre del Comitè Científic de l’Observatori Internacional de la Professió Docent (OBIPD)
 • Membre del Consejo Académico de la Revista Interuniversitaria de Formación del Profesorado (Universidad de Zaragoza)
 • Membre del Jurat del Premi Comte Jaume d’Urgell
 • Membre del Jurat del Premi Internacional Ramon Roca Boncompte a estudis de gestió cultural

Membre d’altres entitats:

 • President de Creu Roja a la Comarca de La Noguera (2006-2011)
 • Vicepresident i Responsable de Cultura del Cercle d’Iniciatives i Promoció de Balaguer (2003-2009)
 • Vicepresident del Club Tennis Taula Balaguer des de 2001
 • Membre de la Junta Directiva d’Òmnium Cultural de Lleida Ponent des de 2012
 • Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Balaguer des de 2015

Professora en la Facultat de Filosofia de l'UB i Secretària executiva d’Ethos Ramon Llull

Professora titular d’Organització d’Empreses a l'URV

Gerent del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya

Director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya (CADS)

Catedràtic de Filosofía del dret i president de l’AQU

És catedràtic de Filosofia del Dret a la Universitat Pompeu Fabra. Llicenciat (1983) i Doctor en Dret (1988) per la Universitat Autònoma de Barcelona, ha estat també professor d’aquesta Universitat i de la Universitat de Girona. És també professor convidat honorari de la Universidad Diego Portales de Santiago de Chile.

Les seves publicacions versen sobre la teoria general del dret i sobre els fonaments filosòfics del constitucionalisme. Ha publicat una desena de llibres i uns dos-cents articles de la seva especialitat a editorials i revistes, nacionals i internacionals, de prestigi al seu camp acadèmic. És editor de la col·lecció ‘Filosofía y Derecho’ de l’editorial Marcial Pons i, entre d’altres, de les revistes Ratio Juris i Doxa.

Ha estat Rector de la Universitat Pompeu Fabra entre 2005 i 2013. Ara és president d’AQU Catalunya i president del CIDOB.

Secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya

Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya (COAMB)

Director del Màster Universitari en Responsabilitat Social Corporativa de l'UOC

Va néixer a Sabadell el 1975 i encara hi viu. Va estudiar Economia a l'UAB, on va gaudir aprenent de professors com la Miren Etxezarreta, la Muriel Casals o la Victòria Camps. A l'UAB també hi va treballar uns anys amb en Josep Oliver al Departament d’Economia Aplicada i va fer el doctorat sobre la historia del turisme a Catalunya de la mà de la Gemma Cànoves al Departament de Geografia. Al 2002 va entrar a treballar a la Universitat Oberta de Catalunya, on des de llavors fa docència i recerca en temes com la història econòmica i l’economia del turisme. També ha tingut la possibilitat de dirigir diferents titulacions, com ara el segon cicle d’ADE, el de Ciències del Treball, el Grau en Relacions Laborals i actualment el Màster Universitari en Responsabilitat Social Corporativa. Es va doctorar el 2007 i des de llavors ha investigat al grup Tudistar de l'UAB, publicant en relació a temes com la producció turística i l'RSC en les pimes del sector de l’allotjament.

Director de l’eMBA de La Salle Business School i professor d’Ètica empresarial

Director del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya

Director del Departament d’Ètica Empresarial i director acadèmic de l’IESE Center for Business in Society

Professor investigador a la Fundació CIES, Centre d'Investigació d'Economia i Societat (UB)

Directora acadèmica Càtedra Mango d’ESCI-UPF

Director Càtedra Mango d’ESCI-UPF

Vicerectora de l’UPF

És doctora en Periodisme per la Universitat Pompeu Fabra (2005) i llicenciada en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (1995) i en Ciències de la Informació per la mateixa universitat (1993). Va treballar com a periodista i sociòloga abans d’incorporar-se el 1998 com a docent a l'UPF. Des de 2008 és professora titular del Departament de Comunicació de l'UPF, on imparteix diferents assignatures en estudis de grau i de màster. Les seves línies d’investigació són la joventut i la comunicació, amb especial atenció a la variable gènere; l’ètica de la comunicació i l’educació o alfabetització mediàtica.

Ha exercit diferents càrrecs a la Universitat Pompeu Fabra i des del 2013 és vicerectora de Responsabilitat Social des d’on treballa per transversalitzar l'RS en tots els àmbits de la institució, des de la docència i la recerca a la gestió i la governança.

UAB

President de l’Associació catalana d’universitats públiques

UVic

És Llicenciada en Ciències Econòmiques i Empresarials per l'UB, on ha estat professora d’Economia Política i Hisenda Pública.

Ha estat directora de Programes a Fundemi-IQS; directora de Programes i directora de Comunicació de l’Institut d’Educació Continua (IDEC) de l'UPF, universitat on ha coordinat el programa de Promoció del Grup UPF; i directora de l’Escola de Postgrau de l'UAB.

Actualment és responsable de les seus de Barcelona i Granollers de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, on també ha dirigit el Centre Internacional de Formació Contínua.

Ha estat presidenta de la Red Universitaria de Estudios de Postgrado y Educación Permanente (RUEPEP); vicepresidenta de la Red de Educación Continua de América Latina y Europa (RECLA)”, i coordinadora de l’Associació d’Educació Contínua Universitària (ACECU).

També ha estat membre de la Comisión de Formación Continua del Ministerio de Educación, i membre i secretària de la Subcomisión de Formación Permanente de CASUE.

Càtedra Direcció per Missions i Govern Corporatiu (UIC)

És professor de Direcció Estratègica i director de la Càtedra Direcció per Missions i Govern Corporatiu a la Universitat Internacional de Catalunya. Consultor d’estratègia i gestió del canvi a DPM Consulting. Ha treballat per a empreses de diversos sectors com ara Sony, Abertis, Repsol i Aigües de Barcelona. Va ser director general d'HUF Espanya i vicepresident executiu d'Huf International, empresa alemanya líder en sistemes de seguretat per a l’automòbil.

Anteriorment va exercir diverses funcions de management al Regne Unit, Índia i Mèxic. Doctor en Direcció d’Empreses i coautor de “Direcció per Missions”, publicat en quatre idiomes, a més d’altres llibres i articles de management en més de 15 països.

Universitat Rovira i Virgili (URV)

Titulacions

 • Doctor en Administració i Direcció d’Empreses. Universitat Rovira i Virgili (URV), Tarragona, 2009.
 • Llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses (ADE). Universitat Oberta de Catalunya (UOC), 2001.
 • Diplomat en Ciències Empresarials. Universitat Oberta de Catalunya (UOC), 1998.
 • Enginyer Tècnic Industrial. Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), 1985.
 • EMPA (Executive Master in Public Administration). ESADE Business School, 2013
 • Programa de “Gestión de Equipos de Alto Rendimiento”. IESE Business School, 2015
 • Màster en Direcció d’Empresas. CESEM, 1990.

Experiència professional:

 • Des del 1990 a la Diputació de Tarragona. És director de l’Àrea de Coneixement i Qualitat.
 • Fins el 1990, 18 anys treballant en el sector dels muntatges industrials.

Altres:

 • És Avaluador del Model EFQM d’Excel·lència.
 • Està certificat com a Lead Auditor IRCA ISO 9001:2000 per TÜV. És Auditor ISO 9000:2000 per AENOR.
 • Està certificat en Direcció de Projectes pel PMI (PMBOK 3rd edition)
 • Està certificat per ITIL Foundation in TI service Management (ITIL V3)
 • És professor associat de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV), en el Departament de Gestió d’Empreses
 • És tutor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) en els estudis d’ADE (Administració i Direcció d’Empreses).
 • Va ser cofundador de l’MBA de la Univesitat Rovira i Virgili, curs de postgrau de l'URV. Ha estat director associat fins el 2013.

Director Càtedra UNESCO de Canvi climàtic i cicle de vida