Premis Respon.cat 2016

Premis respon.cat | 2016

Les empreses guanyadores de l’edició 2016 són:

PREMI RESPON.CAT


Grupo Menarini assumeix una sèrie de compromisos socials amb l’objectiu últim de conciliar els interessos i processos de la seva activitat empresarial amb els valors i demandes de la societat. El seu compromís és ineludible en l’àmbit de la salut i el seu entorn més proper. D’aquesta manera, la majoria d’accions socialment responsables que promou tenen aquests dos eixos com a denominador comú.
El seu camí com a empresa ha complert ja els 20 anys, i segueixen afermats a incorporar en cada instant del dia aquest bategar, que els fa responsables de la seva gestió empresarial i la seva repercussió en tots els grups d’interès, l’equip i el seu desenvolupament professional i personal , els proveïdors i la seva involucració en la cadena de subministrament, el medi ambient i la repercussió dels viatges al Planeta, així com la societat i el respecte cap a cada persona que la compon. Tarannà aposta per valors com la professionalitat i la qualitat, i afegeixen al mateix nivell valors com la sostenibilitat, la transparència i la col·laboració. Una visió empresarial a llarg termini, una visió més àmplia del món i de la magnitud dels seus actes i gestions estimula l’empresa a mostrar-se partícip i proactiva en la construcció del futur, aportant el millor en el dia a dia de Tarannà.

RECONEIXEMENT RESPON.CAT


SMILES és el Programa de Voluntariat Corporatiu d’ESTEVE definit per a contribuir a la millora de la salut i de la qualitat de vida de les comunitats properes i de la societat en general, el qual està alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, on poden contribuir de manera més directa per la seva activitat química-farmacèutica:
El vi biodinàmic Ratpenat neix del compromís entre el Celler Credo i el Museu de Ciències Naturals de Granollers per a la defensa del medi ambient i dels éssers vius que hi habiten. El 60% dels beneficis d’aquest vi es destinen a projectes que tenen com a objectiu divulgar la importància de la ratapinyada en l’ecosistema i en la conservació d’aquest mamífer a l’entorn de la vinya com a eficient insectívor natural. Des del 2013 i fins a l’actualitat, el Museu de Ciències Naturals de Granollers i el Celler Credo col·laboren per avaluar l’estat de les poblacions de ratpenats a les vinyes i aplicar mesures per conservar-ne les poblacions.
Aquest projecte inclou diverses línies que promouen, dinamitzen o consoliden el barri del Raval com a Territori Socialment Responsable (TSR). La Responsabilitat Social és el compromís que tenen les persones i organitzacions, ja sigui de forma individual o col·lectiva, vers el benestar de la societat. Així doncs, un Territori Socialment Responsable és aquell que contribueix a la millora de l’entorn i la qualitat de vida de la ciutadania a través del treball conjunt i la implicació de les persones que en formen part.

L’any d’inici fou el 2002. La contractació de personal estranger ve motivada per diverses raons. Per una banda, es troben l’any 2002 amb escassa mà d’obra autòctona, principalment a la província de Lleida amb un atur estructural del 4%, amb una disminució de la població activa per la baixa natalitat, la reducció del col·lectiu de joves de 16 a 30 anys i la nul·la mobilitat geogràfica del nostre país. Per altra banda, també cal constatar que els treballs poc qualificats de l’activitat càrnia eren refusats per les persones autòctones i eren acceptats per les estrangeres davant la necessitat de treballar i guanyar un salari superior al del seu país d’origen.

Mesura implantada a l’equip humà de Fundació Joia (a excepció del Club Social i Apunts) que aporta una millora substancial en relació a la conciliació de la vida familiar i laboral però alhora permet continuar amb la mateixa qualitat i temps d’atenció a les persones usuàries. Beneficia de forma directa la gran majoria de professionals. A més, amb aquest canvi d’horari es dóna la possibilitat que persones que tenien reducció de jornada es puguin plantejar (a curt o llarg termini) ampliar la jornada perquè se surt a les 17h. El nou horari europeu és de 8 a 13h i de 14 a 17h. L’horari anterior era de 8 a 13.30h i de 15h a 18h.

Les accions de promoció de les bones pràctiques en la gestió de la diversitat d’origen es fan amb el suport de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya.