Premis respon.cat 2017

Premis respon.cat | 2017

Les empreses guanyadores de l’edició 2017 són:

PREMI RESPON.CAT


A Unilever treballen perquè la sostenibilitat formi part del dia a dia de les persones i per generar un futur millor. Volen que l’empresa creixi però no a qualsevol preu: el Pla Unilever per a una Vida Sostenible defineix l’estratègia de totes les seves marques oferint productes innovadors amb propòsit social i ambiental, millorant la salut, la qualitat de vida i el benestar dels seus consumidors arreu del món. Consideren que les persones són les que amb les seves petites accions marquen la gran diferència dintre i fora de la seva organització, per aquest motiu aposten per la col·laboració, la suma de coneixement i les aliances amb alt impacte.

Empresa fundada l’any 1958 per Ramon Novell Vivó amb uns valors clarament marcats des del inici: Qualitat i orientació al client. Va ser a mitjan dels 90 on s’incorporen la Responsabilitat social i la innovació com valors al mateix nivell i és a partir de llavors quan es posen els fonaments de la política de l’empresa d’avui.
La seu central està situada a Vilafranca del Penedès. Aquesta planta productora i les instal·lacions complementàries es van posar en marxa el 1990, i a partir de llavors l’empresa comença un pla d’expansió territorial amb delegacions a Madrid, Barcelona, Saragossa, València, Bilbao, Màlaga, Sevilla, Eivissa, Canàries i La Corunya.

RECONEIXEMENT RESPON.CAT


Novartis aporta solucions per cuidar de la salut que responen a l’evolució de les necessitats dels pacients i de les societats en tot el món. Amb un ampli portafoli que inclou medicaments innovadors, medicaments genèrics i biosimilars i productes per cuidar la visió. Els seus productes estàs disponibles en aproximadament 155 països i van beneficiar prop de 1.000 milions de pacients durant el 2016.

Trias és una empresa familiar dedicada a la fabricació de galetes d’alta qualitat fetes a base d’ametlla. El sabor, aroma i textura de les seves galetes provenen de receptes centenàries i d’esmerçats processos d’elaboració.
Actualment ofereix una gamma amplia de galetes, amb més de 30 varietats incloent les tradicionals i també sense sucre, sense gluten i galetes ecològiques. A la mateixa fàbrica té el Museu Trias de les Galetes, inaugurat el 1994 i pel qual se li va concedir el Premi Bonaplata com a reconeixement a la conservació del Patrimoni Industrial de Catalunya.

Es tracta d’un dels programes pioners de Territori Socialment Responsable a Catalunya, i ha estat impulsat per un organisme de referència a la comarca, ja que la Fundació Pro Penedès també té l’encàrrec del Pla Estratègic Penedès entre d’altres, i acull els agents públics, econòmics i socials del territori. El model s’ha basat en un treball constant a ritme anual amb els diferents agents, molt especialment pimes, ajuntaments i agents econòmics, i en menor mesura sector no lucratiu. Va crear una taula de TSR o espai de trobada, ara no activa. Algunes de les accions s’han projectat damunt el conjunt del Penedès, abastant les comarques del Baix Penedès, el Garraf i l’Anoia. Va promoure un desenvolupament centrat en el sector turístic en un projecte que es va ampliar a tot el Penedès.

Són la tercera generació d’una empresa familiar fundada l’any 1928 dedicada al món de la pastisseria i, més endavant, de la xocolata que és el producte que els ha fet créixer i canviar el seu sistema de treball.

El Parlament de Catalunya sempre ha estat amatent a la incorporació en la seva normativa interna de mesures afavoridores de la conciliació de la vida laboral i familiar, tenint present les característiques de l’activitat legislativa que es desenvolupa en Ple i Comissions amb la necessària dedicació i especial horari que això implica.
El Parlament de Catalunya, l’any 2015, queda adherit al pla pilot com a agent exemplificador de la reforma horària, amb la voluntat d’incloure en l’agenda política el convenciment de l’oportunitat d’avançar en la racionalització i flexibilització de l’horari laboral, amb la finalitat d’elaborar una llei que faci possible la regulació d’un canvi horari d’abast global.

Francesc Martínez de Foix i Llorens (1954-2017) va destacar al llarg de la seva trajectòria professional pel seu compromís amb les persones amb discapacitat intel·lectual i amb els valors del cooperativisme i l’economia social. I ha lluitat especialment perquè aquest col·lectiu accedeixi al món del treball, a l’habitatge i a uns serveis de qualitat, i gaudeixi de l’esport i de l’oci, en definitiva, d’una vida plena. Al 2012 va rebre la Creu Sant Jordi per aquesta dedicació.

Tal com es recull en les bases de la convocatòria, per a la selecció de les empreses candidates a l’obtenció dels Premis Respon.cat es crearan comissions tècniques, que es reuniran al maig o juny i que elevaran les propostes per a la deliberació del Jurat. Als membres del Consell Social de Respon.cat els hi correspon la participació en la comissió per a la selecció de candidatures als Premis Respon.cat a la trajectòria en RSE (per empreses grans i pime), mentre que les comissions per a decidir els reconeixements pel programa empresarial de voluntariat, programa empresarial ambiental de col·laboració, territoris socialment responsables, gestió de la diversitat d’origen i bones pràctiques empresarials de reforma horària estan formades per persones expertes en cada matèria.

D’aquesta manera, la convocatòria no preveu la presentació directa de candidatures, sinó que són les organitzacions membres del Consell Social de Respon.cat les quals proposaran empreses candidates a l’obtenció dels Premis Respon.cat a la trajectòria i diferents organismes experts els que ho faran en el cas dels Reconeixements Respon.cat.

A més, i com a novetat respecte l’any anterior, s’introdueix un reconeixement especial a la trajectòria destacada d’una persona pel seu compromís amb la responsabilitat social a Catalunya. De la mateixa manera que el nom de les empreses premiades i reconegudes no es farà públic fins al moment del lliurament de premis, el nom de la persona que rebrà el reconeixement especial per la seva trajectòria en l’àmbit de l’RSE, tampoc no es desvelarà fins el mateix dia 15, en el moment de l’acte.

Les empreses membre de Respon.cat Corresponsables i CreaRSA actuen com a media partner en l’Acte de lliurament de Premis Respon.cat 2017.

Materials relacionats: