Comunitat d'empreses compromeses
Respon.cat vol ser una comunitat d’empreses compromeses, en la que les empreses membres puguin compartir espais d’intercanvi i treball conjunt.
Amb aquest objectiu, existeixen diferents tipus d’espais de treball:
Grups de treball:
Espais d'intercanvi a nivell tècnic (especialment adreçats a compartir bones pràctiques en els Focus de l’RSE i en els ODS).
- Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)
L’Agenda 2030 és la iniciativa global de referència i desplega els ODS, que marquen el camí a fer els propers anys. El grup de treball pels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) està format per les empreses membres de Respon.cat que estan interessades en abordar els ODS i contribuir, des de la seva gestió empresarial, a l’Agenda 2030. El grup es reuneix per analitzar els ODS i fer una proposta de com aplicar-los a la realitat de les empreses catalanes mitjançant l’elaboració d’indicadors específics i a partir del Programa Focus de l’RSE a Catalunya. Entre altres accions, s’han elaborat les recomanacions per a una comunicació responsable dels ODS.
- Empresa saludable
L’empresa saludable és un dels reptes més importants en el desenvolupament de l’RSE. El grup de treball d’empresa saludable es reuneix per identificar reptes compartits i per posar a l’abast de tots els membres i del teixit empresarial català eines que facilitin implementar estratègies per avançar cap a unes organitzacions més saludables. Ha elaborat una eina d’autodiagnòstic, s’ha promogut una enquesta a les empreses membres, s’ha celebrat una jornada sobre empresa saludable i s’ha realitzat un cicle de tallers per aprofundir en els diferents aspectes que les empreses poden desenvolupar, orientats a construir empreses més saludables.
- Voluntariat
El grup de treball de voluntariat treballa amb un doble objectiu: generar valor i espais d’intercanvi i aprenentatge compartit per a les empreses participants i promoure la posada en marxa de programes de voluntariat al teixit empresarial, amb un especial interès en la promoció entre les pimes.
- Llotges (Marketplace)
El grup de treball de llotges (marketplace) treballa per l’elaboració de jornades de networking que serveixen per a possibilitar un intercanvi de serveis i idees entre les empreses membres de Respon.cat.
- Responsabilitat lingüística
El grup de treball de responsabilitat lingüística és un espai per a compartir les experiències i els reptes que han d’abordar les empreses i l’administració, així com les inquietuds que mostra la societat en matèria lingüística.
- Envelliment
El grup de treball d’envelliment treballa per a la definició d’estratègies conjuntes amb un doble enfocament: l’envelliment dels equips de les empreses i l’envelliment demogràfic (adaptació responsable de productes/serveis a un nou context de mercat definit per l'envelliment de la societat i diàleg amb grups d’interès).
- Territoris Socialment Responsable
El grup de treball de Territoris Socialment Responsables (TSR) és un espai de reflexió on els participants poden compartir bones pràctiques en l’àmbit dels territoris socialment responsables.
- Canvi organitzacional
Grup que pretén treballar per a la identificar i definir línies de canvi a les organitzacions després de la crisi de la Covid-19, que pot haver accelerat processos que altrament haurien durant anys (teletreball) i que alhora ha creat una finestra d’oportunitat per abordar altres canvis.
- Economia circular
L’economia circular és un dels reptes més importants en el desenvolupament de l’RSE. El grup de treball d’economia circular es reuneix per promoure un abordatge transversal de l’economia circular per part de tots els actors, no sols el sector empresarial, des de la lògica col·laborativa i amb una perspectiva de promoció de Territoris Socialment Responsables. [Grup per activar]
- Com fer arribar els ODS a la ciutadania
El grup de treball sobre com fer arribar els ODS a la ciutadania, sorgeix com a resultat de la unió del Grup de Treball de Transmetre la RSC a la clientela amb la subcomissió de comunicació dels ODS. [Grup per activar]
- Organització d'Actes
El grup de treball d’organització d’actes s’encarrega de l’organització dels principals actes propis de Respon.cat, especialment els Premis Respon.cat.
- Compra i contractació pública
El grup de treball de compra i contractació pública és un espai per elaborar i consensuar propostes per introduir criteris de responsabilitat social en la compra i en la contractació pública, així com de manera general també en el sector privat.
- Grups de treball territorials
S’estan activant grups de treball en àmbits territorials diversos per facilitar que les empreses puguin generar espais de coneixement compartir i col·laboració més propers, i que a l’hora puguin abordar de manera més focalitzada els reptes del territori.
- Funcionament dels grups:
Els grups de treball s’estructuren com a xarxes d’empreses, adreçades a facilitar espais de trobada i intercanvi, amb accions com, per exemple:
- Creació d’espais de reflexió conjunta i captació de tendències, i que pot donar lloc a la invitació d'experts.
- Espais d'intercanvi de bones pràctiques, i que pot donar lloc a alguna enquesta o recull sistemàtic.
- Objectius de foment per a posar aquest contingut a l'agenda empresarial, per donar-li forma dins la gestió de l'RSE... que pot donar lloc a alguna jornada de treball, o a iniciatives conjuntes...
Cada grup de treball s’autoorganitza segons les seves necessitats i dinàmiques, amb el lideratge de les empreses participants i el suport de l’equip tècnic de Respon.cat.
Les reunions es porten a terme a les seus de les empreses participants que tenen disponibilitat, per tal d’afavorir el coneixement mutu.
Es convida les empreses membres que estigueu interessades a participar en algun d’aquest grups ho sol·liciteu a través del correu projectes@respon.cat
Altres espais d’intercanvi:
- Trobades amb responsables d'Area:
Sessions de treball amb els directors de les diferents àrees de les empreses membres de l’associació per a abordar mesures i canals de col·laboració mútua: responsabilitat social, comunicació, gestió ambiental, qualitat, direcció de persones, compres, etc.
En aquestes sessions cerquem donar resposta a preguntes com:
Com podem ajudar-nos mútuament?
Quines accions hauria de fer Respon.cat en aquestes matèries?
Com ajudar a posar en valor el que fan les empreses membres?
- Grups de treball per a temes organitzacionals:
Adreçats a garantir el colideratge de les empreses membres en la definició de les qüestions clau de l’associació, com ara el Codi ètic de Respon.cat.
- Trobades territorials:
Trobades adreçades a promoure la responsabilitat social al teixit empresarial local, com a marc de relacions i actuacions més properes.
- Trobada anual dels primers executius de les empreses membres:
Trobada anual, amb format de dinar-col·loqui, en la qual els primers executius i executives de les empreses membres de Respon.cat comparteixen un espai de relació i reflexió compartida, comptant amb la intervenció d’una persona referent en la gestió responsable de les empreses.
Aquest espai de trobada reforça el lideratge de Respon.cat i la creació de la xarxa d’empreses
Iniciativa empresarial per al desenvolupament de la responsabilitat social a Catalunya
Cercador
Propers esdeveniments
- 20 gener – Acte de llançament de la Comunitat Digital Respon.cat
- 8 i 22 FEBRER i 1 MARÇ – Trobades en línia de responsables d’Àrea d’empreses membres de Respon.cat
EMPRESES MEMBRES

“L’RSE no es limita a l’acció; també és un marc des d’on repensar la societat”

“Ètica i filantropia”

"La Responsabilitat Social és un dels valors i principis bàsics del nostre sistema de gestió. L’entenem com un eix transversal que implica tots els nivells de l’organització i se centra en l’aportació de valor pels nostres grups d’interès."

“Més capacitació i responsabilitat es pot captar i manifestar a l’empresa, i més si està ben gestionada”

“Responsabilitat Social permanent,
365 dies l’any”


“Per poder avançar, tots hem
de pensar en el conjunt de la població i el nostre entorn”

“Tan de bo la filantropia arribi cada cop més lluny”

“Hem de ser valents
per defensar el valor ètic de l’empresa”

“Compromís compartit per a la transformació social”

“Malgrat tot, estem al bon camí i queda molt per recórrer. Avancem!”

“Després de la superació de la crisi empresarial, ara toca impulsar la Responsabilitat Social sense excuses”

“Com podem incidir des de Respon.cat en l’àmbit educatiu?”

“La responsabilitat empresarial comença
per la responsabilitat i el compromís
personal amb la societat i
les persones que ens envolten”

“Ara més que mai RESPON per una Responsabilitat Social oberta a tothom”

“L’RSE no es limita a l’acció; també és un marc des d’on repensar la societat”

“El benefici social ha d’estar en l’ADN de qualsevol empresa que es consideri saludable”

“La responsabilitat empresarial comença
per la responsabilitat i el compromís
personal amb la societat i
les persones que ens envolten”

“Hem d’entendre que la societat,
cada cop menys, acceptarà una empresa que
no sigui coherent i socialment responsable, i aquest ha de ser un dels motius per a les empreses que encara no hi creuen”

“Com a empresaris és una gran sort ajudar una mica a crear un món de futur molt més just, sostenible i feliç”

“Tothom som coresponsables del que passa al nostre entorn i al món en general, hem de comunicar el que fem per donar exemple”

“Obrim mires! les empreses socialment responsables inspiren l’entorn proper i són el primer pas per canviar el món”



“Ha sido una jornada muy enriquecedora,
de diálogo y cambio de impresiones,
la esencia de la RSC”

“La empresa pasa a ser una entidad activa y colaborativa con la sociedad y el medio ambiente. Un tejido empresarial sostenible genera una producción similar y un consumidor consciente, dando prioridad a éstas a la hora de comprar”

“L’RSE no es limita a l’acció; també és un marc des d’on repensar la societat”






“Educació, sensibilització i compromís ètic de les empreses”

“Gent i empreses amb valors, ètica i responsabilitat és futur”

“Cal treballar per incrementar el nivell ètic de la classe empresarial. RSC, eina que condueix a tot un canvi organitzacional en benefici de persones i medi ambient”


“Compromís per a tothom. Cal donar una mica. Simplement és el cal fer-ho. Compromés des de dalt fins a baix”

“El paper de l’empresa és el desenvolupament harmoniós de la societat. L’empresa ha de decidir anar més enllà del benefici econòmic i comprometre’s amb les tres potes del desenvolupament sostenible”

“Educació, sensibilització i compromís ètic de les empreses”



“Ser sostenibles i rendibles serà el que diferenciarà l’empresa del segle XXI”