Els setens Premis de la Responsabilitat Social de Catalunya reconeixen cinc empreses, un territori i una persona

  • Noel Alimentària i Concentrol guanyen els Premis Respon.cat 2022 a la trajectòria del compromís en responsabilitat social empresarial.
  • Veritas, Damm i Amat Immobiliaris organitzacions reconegudes per bones pràctiques de responsabilitat social en matèries ambientals i laborals.
  • Mataró ha estat reconegut com a territori socialment responsable i Maravillas Rojo, presidenta d’Abacus Cooperativa, ha rebut el reconeixement personal.

Premis Respon.cat 2022 grup

 

Les empreses valoren la responsabilitat social cada cop més com un avantatge competitiu i s’està convertint en un factor per generar relacions sòlides i de confiança amb el seu entorn, començant pels equips interns, la clientela o al llarg de la cadena de proveïment. A més, moltes d’aquestes empreses més compromeses estan incorporant un sentit de propòsit més ambiciós.

En aquest context tenen lloc els premis de la responsabilitat social a Catalunya,  que han reconegut cinc organitzacions, una persona i un territori per les seves bones pràctiques i la seva trajectòria en matèria de Responsabilitat Social Empresarial (RSE).

El saló daurat de la Casa Llotja de Mar estava al límit, amb 150 assistents a l’acte de lliurament dels Premis el 24 de gener a la setena edició d’aquests reconeixements de referència a Catalunya organitzats per l’associació empresarial Respon.cat.

Jaume Guàrdia

Jaume Guàrdia, president de Concentrol

Els Premis Respon.cat han permès posar en valor la trajectòria socialment responsable de Noel Alimentària per tota la feina feta en l’àmbit de la responsabilitat social, destacant que és la quarta generació d’empresa familiar amb una mirada molt transversal en RSE preocupada pel territori, el medi ambient i les persones, i de Concentrol per la consolidació de la gestió de l’RSE dins totes les àrees de l’organització. Una empresa amb gran visió de futur amb la voluntat de crear valor compartit i generar coneixement.

Amat Immobiliaris

Guifré Homedes, DG d’Amat Immobiliaris

També s’ha reconegut per les bones pràctiques en àrees concretes de Veritas pel seu programa ambiental de col·laboració per la voluntat de crear un model d’empresa amb consciència amb un projecte compromès amb la salut, el consum responsable i l’impacte ecològic; Amat Immobiliaris per com la igualtat d’oportunitats i l’equitat de gènere formen part de la identitat de l’empresa i Damm per convertir el programa de voluntariat que promouen entre el seu equip en una eina de cohesionadora i de gran impacte social

Més enllà de reconèixer organitzacions concretes, Respon.cat també treballa per fer de Catalunya un país socialment responsable, i per això cada any reconeix territoris que estan sumant esforços de les seves organitzacions per fer dels valors de l’RSE un factor de la identitat local. Enguany el reconeixement al Territori Socialment Responsable ha correspost a la ciutat de Mataró, que ha estat representat per l’Ajuntament de la ciutat i altres entitats rellevants d’aquest municipi que fa més de 20 anys que aborda la gestió del Territori Socialment Responsable.

Sara Berbel - Mavi Rojo

Sara Berbel, gerent de l’Aj. Bcn i Mavi Rojo, presidenta Abacus

Per cinquè any s’ha atorgat un reconeixement a la trajectòria personal pel seu compromís amb la Responsabilitat Social a Catalunya, que en aquesta ocasió ha estat per a Maravillas Rojo presidenta d’Abacus Cooperativa. Rojo ha treballat de manera incansable per transformar el model d’empresa i contribuir així a construir una societat més igualitària, inclusiva i justa, tant des de l’àmbit públic com actualment des de la presidència d’Abacus Cooperativa. Dona amb caràcter, gran comunicadora i compromesa amb els valors del cooperativisme, Maravillas Rojo és una referent a l’hora de liderar projectes que tenen un impacte real en el món empresarial, en les ciutats i en la ciudadania. En la seva intervenció s’ha basat en els valors de la confiança, que a ella li han fet i ella ha fet, i en la il·lusió, tot descant que confiança també és exigència.

La presentació de Rojo ha anat a càrrec de Sara Berbel, gerent de l’Ajuntament de Barcelona, que ha aprofitat les seves coincidències professionals per traçar la seva biografia posant el focus en els valors que l’han caracteritzada i l’admiració que ha despertat al seu voltant.

Mònica Roca, presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona ha iniciat l’acte donant la benvinguda a la Llotja de Mar per tot seguit referir-se a aquest nou model d’empresa que està emergint i que s’ha pogut contemplar en aquests Premis, basada en uns valors de responsabilitat envers la societat. Roca ha declarat que responsabilitat és propòsit i és sostenibilitat, i cada cop més empreses adopten aquestes pràctiques que, alhora, són una oportunitat tant per fer empresa com per fer una societat millor. Ha explicat que des de la Cambra publiquen els Indicadors de progrés i benestar, creats recentment, que ajuden a fer entendre que la sostenibilitat i el benestar no sols es basa en indicadors macroeconòmics. La presidenta ha finalitzat la intervenció destacant que aquests premis simbolitzen el model que des de les Cambres es propugna per crear impactes positius, amb conciència del paper que les empreses hem detenir amb un impacte en les tres P: people, planet, profit.

Rafel Oncins, president de Respon.cat i responsable d’RSE de Plusfresc, ha constatat que les empreses responsables són més resilients i que la voluntat dels Premis Respon.cat de ser referents en Responsabilitat Social a Catalunya. Oncins ha explicat que des de l’associació es vol promoure les empreses amb propòsit i es disposa d’un mecanisme perquè també les pimes se sentin reconegudes en aquest model. A més, el president ha volgut fer referència al context actual, recordant que la diversitat és un factor d’enriquiment i no de conflicte.

Jaume Fàbrega

Jaume Fàbrega, president del Consell de Cambres Cat

Jaume Fàbrega, president del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya, ha reflexionat sobre la corresponsabilitat que avui tenen les empreses en el futur de la humanitat, i que tenen en els ODS el full de ruta. Alhora ha destacat la importància en termes de gestió empresarial ja que les persones dels propis equips ho demanen, així com el talent que observa a quines empreses es vol acostar. Renunciar a aquests valors suposa renunciar al talent, ha declarat, tot afegint que l’empresa que vulgui tenir èxit ha de tenir sentit, un propòsit i, més enllà de la generació de beneficis i productes, ha de donar sentit a la seva existència. Fàbrega ha mostrat la satisfacció de les Cambres per haver impulsat Respon.cat i ha dit que premis com aquests serveixen per fer evident com canvia el model d’empresa a qui no ho sap o no s’ho acaba de creure.

DG Indústria

Oriol Alcoba, DG Indústria

Oriol Alcoba, director general d’Indústria de la Generalitat de Catalunya ha manifestat que les empreses avui han d’abordar la generació del triple impacte, no només econòmic sinó també social i ambiental, i s’ha referit al model de Michael Porter del valor compartit. Ha indicat que estem davant d’un repte que és empresarial i que els fons d’inversió observen la sostenibilitat de les companyies. Alcoba ha agraït i ha posat en valor la tasca que es du a terme des de Respon.cat.

En el decurs de l’acte s’ha projectat un vídeo de cada empresa reconeguda, que s’ha elaborat expressament per a l’ocasió, destacant les bones pràctiques de responsabilitat social. Aquests vídeos es poden trobar al canal de youtube de Respon.cat.

Però els premis no acaben aquí ja que es podrà parlar amb representants de cada empresa per conèixer com han gestionat les bones pràctiques i les dificultats que han hagut d’afrontar. Serà en una jornada de transferència de les bones pràctiques que tindrà lloc aquest 16 de febrer, un marc d’aprenentatge entre empreses on cadascuna de les reconegudes podrà compartir amb tot detall les seves actuacions en el marc d’un taller obert.

També s’ha volgut aprofitar l’acte per mostrar el suport empresarial als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que Nacions Unides va aprovar fa vuit anys, en el marc de l’Agenda 2030.  Els 17 objectius pretenen erradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat per a tothom, i per assolir-los, cadascú ha de fer la seva part, tant els governs, com el sector privat, la societat civil i la ciutadania.

Els Premis Respon.cat tenen el suport del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de la Cambra de Comerç de Barcelona i del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya.

Respon.cat, iniciativa empresarial per al desenvolupament de la responsabilitat social a Catalunya, és una associació que agrupa més d’un centenar d’empreses compromeses amb el progrés de la seva RSE i que pretén fer de Catalunya un territori socialment responsable. Va néixer el 2014 com a organisme empresarial de referència en RSE a Catalunya, i disposa d’un Consell social amb les principals organitzacions empresarials de Catalunya. Funciona amb grups de treball, espais d’aprenentatge i de cocreació per a les empreses membres, i organitza anualment els Premis Respon.cat i el programa d’acompanyament RSE.Pime.

Els Premis Respon.cat s’atorguen a la trajectòria del compromís en RSE per a pimes i grans empreses i, a més, es fan reconeixements a bones pràctiques en cinc àmbits de la responsabilitat social empresarial.

Fotos de l’acte

Quadre de premiats

  • Premi Respon.cat a la trajectòria del compromís en RSE per a empresa gran: Noel Alimentària. [vídeo]
  • Premi Respon.cat a la trajectòria del compromís en RSE per a empresa petita i mitjana: Concentrol. [vídeo]
  • Reconeixement Respon.cat al programa empresarial de voluntariat: Damm. [vídeo]
  • Reconeixement Respon.cat al programa empresarial ambiental de col·laboració: Veritas. [vídeo]
  • Reconeixement Respon.cat als territoris socialment responsables: Mataró, representat per l’Ajuntament de Mataró. [vídeo]
  • Reconeixement Respon.cat a les bones pràctiques empresarials de reforma horària: Amat Immobiliaris. [vídeo]
  • Reconeixement especial a una persona per la seva trajectòria en Responsabilitat Social a Catalunya: Maravillas Rojo, presidenta d’Abacus Cooperativa. [tríptic]
Composició del Jurat 2022

Albert Castellanos, secretari d’Empresa i Competitivitat del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, David Marin (president de Femcat), Narcís Bosch Bosch, director gerent del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya, Maria José Sarrias, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, M. Jesús Martínez Argüelles, directora dels Estudis d’Economia i Empresa de la UOC, Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat,. i Rafel Oncins Pujol, president de Respon.cat i director d’RSC de PlusFresc.

Us podria interessar també

Taller sobre Bones Pràctiques en programa ambiental de col·laboració

Jordi Casajoan, fundador d’Omplim, organització reconeguda pel programa ambiental de col·laboració, ha explicat que el projecte “m2 construït m2 restaurat” és fruit de tot el plantejament en RSE que es fa des

El sector salut és punter en el desplegament de l’RSC amb creació de valor compartit

El sector salut aprofundeix en la gestió de la responsabilitat social, incorporant reptes socials, economia circular, organització saludable o sentit de propòsit vers el valor compartit. La Jornada sobre RSC

Suara habilita un web especial amb informació sobre Coronavirus i un telèfon d’atenció ciutadana

Suara Cooperativa ha posat en marxa el repte #JoSocSocial per posar en valor la tasca del sector social la implicació ciutadana amb la comunitat. A travès d’una pàgina web específíca